fredag, oktober 03, 2008

Rekordfå får socialbidrag i Stockholm
Runt 9 900 hushåll i Stockholm behöver stöd av socialbidrag – lägsta siffran sedan 1992.

”Mycket glädjande och kvitto på en medveten jobbpolitik", säger socialtjänstnämndens ordförande Marie Ljungberg-Schött (m) till SvD.se.

Kurvorna tycks peka åt rätt håll i senaste siffrorna från utrednings- och statistikkontoret (USK) vid Stockholms stad.
I augusti fanns närmare bestämt 9 983 hushåll där någon eller några personer fick socialbidrag för att klara sin försörjning.

– En väldigt låg siffra, vi har inte sett en så låg notering sedan vi inledde mätningarna år 1992, säger Lena Liljeholm, utredare vid USK, till SvD.se.
Trenden har i stora drag gått i den riktningen sedan våren 2005. Då behövde drygt 13 000 hushåll stöd genom socialbidrag.
Stadshusalliansen lyfter själva fram jobbtorgen som en viktig faktor bakom utvecklingen.

– Vi har förstås levt i en högkonjunktur som gett oss draghjälp. Men samtidigt är detta till viss del resultat av en medveten politik. Jobbtorgen förtjänar en eloge för att hjälpt många människor in i jobb, säger Marie Ljungberg-Schött (m) till SvD.se.

Det var i januari i år som stödet till arbetssökande stockholmare som också får socialbidrag koncentrerades till så kallade jobbtorg. Under projektets första nio månader ska runt 3 000 personer ha gått från bidrag till egen försörjning.

Detta är ett klart besked att den framgångsrika allianspolitiken minskar människors utanförskap.

Inga kommentarer: