söndag, oktober 05, 2008

DN Debatt lördagen den 4 oktober


"Regeringen måste stoppa mordet på bensinmackarna"

Folkpartiet opponerar mot alliansregeringens passivitet inför tvångslag för drivmedelsförsäljning: Vi måste ompröva pumplagen som tvingar otaliga bensinstationer över hela Sverige att lägga ned. Regeringen har ett ansvar att avskaffa den så kallade pumplagens tvång för alla bensinstationer att tillhandahålla förnybara drivmedel. Denna tvångslag har fått orimliga konsekvenser. Dels för att den medför att otaliga mackar slås ut av högre kostnader, vilket hårt drabbar inte minst glesbygden. Dels för att den leder till en oönskad fokusering på etanol på bekostnad av till exempel biogas.

Med regeringens goda minne kommer i januari 2009 ännu fler bensinmackar att omfattas av lagen vilket skärper utslagningen ytterligare. Staten ska inta en teknikneutral hållning till vilka drivmedel som på sikt visar sig bäst ur klimatmässig och ekonomisk synvinkel. Därför bör pumplagen frysas redan till årsskiftet och därefter omprövas med sikte på att avskaffa den. Det skrev bla riksdagsledamoten Maria Lundqvist-Brömster från NordmalingDN Debatt igår

"År 2005 beslöt riksdagen om ett tvång för bensinmackar att tillhandahålla förnybara drivmedel, den så kallade pumplagen. Lagen visar sig nu få orimliga konsekvenser och mackdöden brer ut sig framför allt i glesbygd. Tvånget bör omedelbart avskaffas för de minsta mackarna och pumplagen ses över. Lagen innebär att den som driver bensinmack och säljer mer än en viss kvantitet vanligt bränsle dessutom måste tillhandahålla minst ett förnybart drivmedel. Från och med den 1 april 2006 var alla mackar som två år tidigare sålt minst 3000 kubikmeter/år vanligt drivmedel skyldiga att dessutom erbjuda minst ett förnybart drivmedel."

Läs hela artikeln: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=835676

Maria och de andra folkpartisterna har en stor poäng i att regeringen måste göra något åt denna lagstiftning som gör att boende i glesbyggd kommer att köra långa miljöbelastande sträckor för att tanka bilen samtidigt som mackarna läggs ner försvinner också annan viktig service i glesbygden.

Regeringen gör klokt i att lyssna på debattörerna i DN

Inga kommentarer: