fredag, oktober 24, 2008

Oseriöst agerande av (s) om upphandling

Idag kritiserar Lars Dahlberg (s) Veolia transport och vill utesluta dessa ur tunnelbane-upphandlingen. Jag tycker att detta utspel är ovärdigt en styrelseledamot i SL ur flera aspekter:

1) Det är inte seriöst att göra politik och spekulera om en upphandling av den här storleksordningen där buden är hemliga och SL:s tjänstemän redan idag hanterar processen med strikta sekretesskrav. Det är förstås omöjligt att kommentera detta från styrelsens sida. Alla kan förstås bilda opinion i olika frågor - men här blandar man ihop korten rejält. Alla företag i Sverige skall naturligtvis följa de lagar och förordningar som gäller i Sverige.

2) Om det finns brister i något av buden kommer detta självklart att vara en del av den totala utvärderingen. Men att försöka påverka SL:s upphandlingsbeslut i den ena eller andra riktningen som styrelseledamot i SL är ett underkännande av SL:s beredning. Det känns både ledsamt och jag tycker det känns ovärdigt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur seriöst är det att SL släpper sin mångårige Trafikdirektör med full insyn och unika kunskaper om krav och upplägg för tunnelbaneupphandlingen till en av budgivarna, franska Keolis, i stort samtidigt som buden lämnas in? Eller att Sl inte gör något åt det?

Anonym sa...

Kolla med dina partikamrater som satt i styrelsen under förra mandatperioden och samma fråga var uppe på tapeten. Veolia har hållit på i ett antal år med detta bygge!
Vad sa de då? Jo, samma som Dahlberg säger nu!

Anonym sa...

Instämmer helt! Detta är tyvärr en lång tradition i SL:s styrelse att göra politiska utspel i stället för att som styrelseledamot följa aktiebolagslagen och se till företagets bästa. Detta gäller för övrigt båda blocken, beroende på när man är i opposition. Kan du få till en kulturförändring = ökad proffsighet så gratulerar jag dig