lördag, december 29, 2007

Stök och bråk - Så möter vi dagens trygghetsfrågor

SL sätter alltid resenärernas trygghet i första hand. Så även denna gång när ett gäng med ungdomar sköt raketer och smällare i tunnelbanan i Rinkeby inför julhelgen. Flera blev skrämda och någon blev också skadad. Resultatet blev att vi snabbt stängde tunnebanestationen tills vi återigen kunde garantera säkerheten. Nu är den öppen igen - och så skall det naturligtvis vara. Att behöva stänga en station är något man gör i yttersta nödfall.

Jag tror att vi måste våga ta itu med två saker framöver: Det ena är att vi måste markera att säkerheten är viktig, särskilt när man vistas i kollektivtrafikens miljöer. Det andra är att vi inte får sluta prata om orsakerna till varför saker sker.

SL har snabbt inlett ett samarbete med stadsdelsnämnden och polisen. SL har även haft flera informationsmöten på plats för att informera och förklara hur vi ser på trygghet och respekt för andras väl och ve. Vi ser samtidigt att fler vuxna och fler poliser behövs för att med närvaro och eget agerande visa var gränserna går. Det är aldrig ok att utsätta människor för fara. Vi måste våga ta diskussionen. Låt det här bli första steget.

Inga kommentarer: