måndag, december 17, 2007

Kampanj mot spårspring

Banverket genomför tisdagen den 18 december en landsomfattande kampanj mot spårspring. På stationer runt om i landet får tiotusentals morgonresenärer information om faran att gena över spåren och en påse med fika under en av årets mest intensiva resperioder.

Spårspring är ett allvarligt problem. Människor tar genvägar över spåren för att vinna tid. Ofta vet de inte hur farligt det är eller att det är olagligt. Dagens tåg är snabba – och mycket tysta.

Fakta
Det tar ett X 2000-tåg två sekunder att köra en sträcka lång som en fotbollsplan. Lokförarnas mardröm är att någon springer över spåren. Och snubblar…
Under en dryg vecka i våras närmarkerade Banverket ett antal utvalda stationer kända för spårspring. Fler än 100 personer ertappades. Förra året dödades 84 personer när de blev påkörda vid olyckor på spåren. Statistiken för i år visar inte på någon minskning.

På dessa stationer genomförs spårspringskampanjen:

Bollnäs, Sundsvall C, Fagersta C, Ånge C, Skelleftehamn, Haparanda, Hässleholm, Bjuv, Påarp, Kungsbacka C, Alingsås C, Göteborg C, Säffle C, Lidköping, Västerås, Eskilstuna, Norrköping, Örebro, Sundbyberg station, Märsta station, Kallhäll station, Linköping, Uppsala

En genväg över spåren för att vinna en minut kan lätt kosta en livstid

Inga kommentarer: