söndag, december 16, 2007

Orkar s inte ta ansvar för infrastrukturen?

Under ett år har representanter för alla partier i Stockholms län förhandlat fram en bred uppgörelse om framtidens kollektivtrafik och väginvesteringar. När en färdig överenskommelse nu finns är socialdemokraterna plötsligt inte villiga att skriva under, enl ett inslag ikväll i ABC. Alliansen kommer att ta ansvar för framtidens infrastruktur oavsett om socialdemokraterna hoppar av förhandlingen eller ej.

Stora satsningar på kollektivtrafik och nya vägar i Stockholm är betydligt viktigare än taktiserande inom vänsterkartellen. Nu måste socialdemokraterna bekänna färg. Står de på stockholmarnas sida eller på miljöpartiets?

Imorgon lämnar det fyra allianspartierna över sin gemensamma syn på hur en uppgörelse i Stockholmsområdet kring infrastrukturen kan se ut.

Såhär kommenterar de andra förhandlarna från allianspartierna sossarnas utspel idag.

- Det verkar som socialdemokraterna inte orkar att ta ansvar för infrastrukturen i Stockholm. Det är inte seriöst av dem att i detta läge tacka nej till ett sammanhållet paket med miljardsatsningar på tvärspårvägar, tunnelbana och förbifart, säger Mikael Söderlund (m), stadsbyggnads- och trafikborgarråd i Stockholms stad.


- Det är märkligt att socialdemokraterna i det här läget inte verkar mäkta med att komma överens. Om stockholmarna ska kunna få de spår och vägar som behövs är det viktigt att regionens företrädare tar det ansvar för framtiden som krävs, säger Maria Wallhager, landstingsråd (fp).

- Framför oss ligger nu en bred uppgörelse med kraftfulla klimatsatsningar där oerhört lite skiljer åt. Det är att svika väljarna i Stockholm att inte komma överens. Socialdemokraterna måste visa att en splittrad vänster inte får stoppa regionens utveckling, säger Gustav Andersson, landstingsråd (c).

- Det är ovärdigt att socialdemokraterna i elfte timman kommer med nya krav. Istället borde vi i detta läge söka en gemensam ståndpunkt för framtidens vägar och kollektivtrafik i Stockholm, säger Ewa Samuelsson (kd), borgarråd i Stockholms stad.

Inga kommentarer: