måndag, augusti 14, 2006

TV 4 presenterar nu på morgonen en opinionsundersökning som gäller svenskarnas förtroende för psykiatrin i Sverige. De är – just det – rekordlågt.

Det ligger mycket i den uppfattning om psykvården som finns ute bland folk. Det människor känner är att psykiatrin alltjämt är i kris. Jag kan bekräfta att deras bild stämmer.

På slutenvårdssidan har 80 procent av alla vårdplatser inom psykiatrin försvunnit under en tioårsperiod. Fyra av fem vårdplatser finns inte längre. Och inom öppenvården tvingas man avvisa akut sjuka patienter som lämnas åt sitt öde på de gator och torg där vi alla vistas. Det ansvariga landstingsrådet Birgitta Sevefjord (v) står bara och babblar i landstingsfullmäktiges talarstol. Inget händer, åtminstone inte i positiv riktning.

Förvirringen mellan kommunerna och landstingen är total. Det dubbla huvudmannaskapet inom psykiatrin måste avskaffas. Därtill krävs en lagförändring som möjliggör ett visst mått av tvång även i öppenvården. Naturligtvis behövs även ett rejält resurstillskott. Enbart i Stockholms län är vi moderater beredda att skjuta till 60 miljoner kronor mer till psykiatrin än den rödgröna landstingsmajoriteten, varje år.

Inga kommentarer: