måndag, augusti 28, 2006

Idag presenterar jag en rapport om sanningen bakom de elva dödsfallen på Karolinskas thoraxklinik. Enligt personalen på thorax hade åtminstone några av de tragiska dödsfallen kunnat undvikas om landstinget hade tillåtit fler vårdgivare än Karolinska att operera. Men eftersom de andra vårdgivarna inte tillhör landstinget vägrar socialdemokraterna att släppa fram dem. Ett mycket cyniskt spel som utsätter patienterna i vårdkön för livsfara.

Jag tänker häva krisen för hjärtkirurgin i Stockholms län. Om det blir ett maktskifte kommer jag att sjösätta ett trepunktsprogram:

1. Avskaffat vårdtak för kranskärls- och hjärtoperationer

Den patient som fått remiss till operation av kranskärlen eller hjärtat ska få sin opera­tion, oavsett antalet övriga patienter som har samma operationsbehov. Med dagens budgeteringsprinciper för landstinget sätts ett tak för antalet operationer som ska äga rum under ett år. Vi moderater menar att detta tak måste lyftas bort. Patienten skall få sin operation. Finansieringen av detta borttagande hämtas från mindre angelägen verksamhet inom landstinget – exempelvis kulturbidragen eller den politiska organisa­tionen.

2. Vårdgaranti redan efter en månad

Dagens vårdgaranti ger patienten möjlighet att söka behandling utanför hemlands­tinget efter tre månader. Om inte hemlandstinget under denna period lyckats erbjuda en operation kan patienten exempelvis vända sig till Uppsala.

Moderaterna anser att tre månaders väntan innebär en medicinsk risk. Vi föreslår där­för att vårdgarantin börjar gälla redan efter en månads väntan.

Vårdgarantins värde förutsätter att det finns vårdgivare med kapacitet att ta emot pati­enten. Som nämnts är bristningsgränsen nådd i Uppsala, något som är fallet även i andra landsting. Vi föreslår därför att vårdgarantin ges giltighet inom den Europeiska Unionen. Hjärtpatienten i Stockholm får då rätt att söka behandling i alla de stater som är medlemmar i EU. På sikt vill vi även utvidga den rätten till auktoriserade länder utanför EU, däribland Norge, Schweiz och USA.

3. Fler vårdgivare i Stockholms län

Vi kommer att arbeta hårt för att locka till oss fler vårdgivare, gärna i fristående regi. Alla vårdgivare som uppfyller landstingets och Socialstyrelsens kvalitetskrav kommer att få möjlighet att verka i Stockholm.

En europeisk vårdgaranti är värdefull, men vi tror att de allra flesta länsbor vill opere­ras så nära hemorten som möjligt. Därför är mångfaldsarbetet viktigt.

Finansieringen är enkel. Pengarna går till den vårdgivare patienten väljer. Landstinget betalar.

Vi vet att kapaciteten i Stockholms län kan öka med fristående vårdgivare, tack vare att vårdpersonalen enbart vill arbeta åt fristående vårdgivare, alternativt driva verk­samheten själv. Landstinget är inte någon attraktiv arbetsgivare.

Inga kommentarer: