torsdag, augusti 10, 2006

Dagens Nyheter uppmärksammar idag fallet med patienten Ulla. Hon är svårt sjuk i cancer. Det handlar inte så mycket om bot längre, utan snarare om smärtlindring, omsorg och stort behov av medmänsklighet.

Ulla är inte särskilt gammal. Hon är lika klar i knoppen som du och jag. Trots det har hon lagts in på ett hem för senildementa. Där bor människor som är 20-30 år äldre än hon, med ett helt annat sjukdomspanorama. Hon får inte ta emot besök på kvällen, utan måste gå och lägga sig tidigt.

Så här får det bara inte gå till. Sjukvården måste klara av en så pass fundamental verksamhet som att erbjuda cancerpatienter i livets slutskede en värdig tillvaro.Jag har för avsikt att skapa en mellanvårdsform för cancerpatienterna i Stockholms län, om vi moderater vinner valet i september. Vare sig man är i behandling för att bli frisk eller i behandling för att ha det behagligt i väntan på döden, kan mellanvårdsformen fylla en uppgift.

Mellanvårdsformen ska fylla det tomrum som idag finns i perioderna mellan sjukhusvården. Där ska allt göras för att erbjuda Ulla och andra patienter det bästa vi kan förmå av en god vård och omsorg.

- - -

Sifo och Demoskop har på senare tid - senast idag faktiskt - kommit med opinionssiffror som ingjuter stort hopp bland oss moderater. Samtidigt måste det understrykas att val vinns på valdagen. Dessa knappa 40 dagar som återstår till valdagen ska vinnas varje dag.

Inga kommentarer: