tisdag, augusti 22, 2006

Idag kommer uppgifter om att Sverige har Nordens högsta ungdomsarbetslöshet. Minns ni vad statsminister Göran Persson sa om arbetslösheten tidigt i somras? Han avfärdade den som samhällsproblem! Tvärtom menade han att konjunkturen så att säga av sig själv skulle fixa tillräckligt med arbeten.

Endast Polen, Slovakien, Italien och Grekland har högre ungdomsarbetslöshet än Sverige. Särskilt illa ställt är det för de unga människor som riksdag och regering har gett Arbetsförmedlingen i uppdrag att prioritera: långtidsarbetslösa och långtidsinskrivna.

Fredrik Reinfeldt träffade nyligen Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen. Förhoppningsvis lät sig Reinfeldt inspireras av sin danske kollega. Inte enbart för det faktum att Danmark har ett väsentligt högre BNP per capita än Sverige och ett större välstånd bland sina medborgare, utan också för Danmarks framgångsrika kamp mot arbetslösheten.

Ungdomsarbetslösheten är i Danmark 8,6 procent och i Sverige 22,6 procent, allt enligt EU:s statistikorgan Eurostat. Att skillnaden är så stor hänger samman med den danska modellen Flexicurity. Den går ut på att anställningstryggheten försämras samtidigt som ersättningsnivåerna i a-kassan förbättras.

Flexicurity är resultatet av en utpräglad allmänborgerlig politik, och skulle därför kunna anammas av Allians för Sverige. Det är svårt att hitta några faror med modellen. Visserligen finns risken att bli av med jobbet, men den innebär samtidigt att det är mycket enkelt att skaffa sig ett nytt. Flexibiliteten i den danska modellen har lett till EU:s mest omfattande rörlighet på arbetsmarknaden, samtidigt som undersökningar har visat att människor lika fullt känner sig tryggare än i många andra länder, däribland Sverige.

Alla ska med. Så enkelt är det.

Inga kommentarer: