tisdag, augusti 01, 2006

Prideveckan på G.

Under Prideveckan pågår utställningen "Min bästa bög" på Norrmalmstorg 1. Igår var jag där och kikade på de alster som deltar i utställningen samt träffade några av utställarna. Idén med utställningen är att 100 kända personligheter inom media, affärsvärlden, nöjesbranschen, sporten och politiken har blivit tillfrågade om de vill ta en bild under temat "Min bästa bög".Bilderna som nu ställs ut var otroligt varierande och temat inbjöd till många tolkningar.
Jag måste verkligen hylla kreativiteten hos dem som ställer ut. Fastnade särskilt för en bild som Beatrice Ask tagit på två storkar som ruvar ägg. Bakgrunden till bilden är en nyhetsnotis för ett tag sedan som berättade om ett homosexuellt storkpar i Holland som tagit hand om några ägg och ruvat dem precis som vilket storkpar som helst. Kul bild med ett tänkvärt budskap!

Liza Marklund valde att delta med ett gammalt klassfoto med underrubriken "Vem? Varför då?". Två relevanta frågor och en bra idé från Liza Marklund.Vill även passa på att tacka initiativtagarna Ted Hesselbom och Peppe Bergström som står bakom kulturstiftelsen Spread som anordnar utställningen.

På dagens DN Debatt skriver representanter för de två lärarfacken och RFSL om den bristande kompetensen kring homofrågor i skolans värld. Detta är något jag får många vittnesmål om.Även om alla människor ska behandlas som individer utifrån de egenskaper och förutsättningar de har finns det egenskaper som generellt utmärker HBT-gruppen.

Den kunskapen är viktig att ha med sig för dem som jobbar inom läraryrket. Om lärarna alltid utgår från en heterosexuell mall och ställer frågor, behandlar och agerar utifrån den kan det bli fel. Därför är kompetens om HBT-gruppens speciella livssituation viktig att förmedla.Det kan handla om könsroller, utanförskap och typiska beteenden som vi vet många gånger finns bland flickor och pojkar som senare i livet kommer ut som homosexuella.

Inga kommentarer: