onsdag, augusti 23, 2006

Allians för Sverige presenterade idag sitt gemensamma valmanifest. Det är ett manifest som tar ett ordentligt grepp också om sjukvården.

Alliansen föreslår öppna kvalitetsjämförelser. Vi vill skapa en oberoende granskningsmyndighet som premierar god vård, effektivitet och en helhetssyn på patientens behov.

För äldre och multisjuka med ett stort och sammansatt vårdbehov behövs mer av helhetssyn och patientfokus. I dag hamnar många patienter mellan stolarna, eftersom ingen enskild aktör förmår ta helhetsansvar för patienternas behov. Allians för Sverige vill, i enlighet med moderaternas tidigare förslag, ge patienten möjlighet att välja en fast vårdkontakt som vårdar eller vid behov lotsar patienten genom vårdkedjan. Vi har kallat denna lots för vårdguide.

Alliansen är överens om att anställda i vården ska kunna ta över en verksamhet och ha rätt att förbereda avknoppning på arbetstid. I ett första skede bör en personalgrupp kunna ta över driften av en verksamhet utan föregående upphandling. Därför inrättas ett avknoppningsstöd och en startlag för mångfald i vården stiftas.

Inga kommentarer: