tisdag, november 13, 2007

Per Schlingmann beskrev i helgens DN moderaternas syn på ansvarskommitténs arbete och hur regionfrågan ska processas vidare. Jag tycker att det är glädjande att det finns en samsyn som bejakar ett Sverige som kan se olika ut och ställer sig positivt till regionalt samarbete som kommer underifrån och som har arbetsmarknaden som utgångspunkt.

Partistämman gav vid handen att de redan existerande regionsamarbeten som finns permanenteras, medan man håller öppet för andra möjligheter till regional utveckling i exempelvis Stockholmsområdet. I såväl Stockholm som Mälardalen finns redan idag en mängd initiativ som bejakar samarbete, det ska vi ta fasta på och utveckla. Det är viktigt att det finns en förståelse och ett brett stöd för en vidareutveckling av regionsamarbetet och då är det naturligt att gå vidare med det som fungerar, t ex trafiken och arbetsmarknaden.

Och för att direkt citera Per Schlingmann.

"Sjukvården bör inte vara utgångspunkten för regioner utan arbetsmarknaden. Den stora reformering som måste till inom de offentligfinansierade välfärdsverksamheterna går genom att ge medarbetarna större inflytande, inte genom att rita nya kartor."

Inga kommentarer: