onsdag, november 21, 2007

Miljövänliga resor ger lägre skatt

Referat från gårdagens SvD, hela artikeln hittar du här:

Det finns tre avgörande grundförutsättningar som styr diskussionerna om Stockholmsregionens trafikinfrastruktur, skriver Carl Cederschiöld, regeringens förhandlingsman om Stockholms infrastruktur. För det första växer regionens befolkning kraftigt, vilket också betyder ett kraftigt ökande resande. För det andra har vi en rad eftersatta behov att ta igen, då investeringstakten under flera decennier har varit för låg. För det tredje ställer en hållbar utveckling krav på en rad åtgärder för att möta de allvarliga miljöutmaningar vi står inför.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Christer,

Varför nämner Cederschiöld inte investeringar i cykelbanor i sin artikel? Borde han inte göra det?

En investering om 600 miljoner kronor i nya cykelvägar i Stockhom ger "stor [lönsamhet] i jämförelse med de beräkningar som gjorts av andra investeringar i Stockholms transportinfrastruktur. Som prioriteringsunderlag torde detta vara en intressant slutsats." (Johansson et al. 2006, sid. 12).

Ett paket med cykelinvesteringar är enl. rapporten som refereras ovan lönsammare än många av de projekt som Carl prioriterar. Dessutom har cykelbanorna bl.a. possitiva fördelningseffekter (gör det t. ex. möjligt för barn och ungdomar att ta sig runt på egen hand).

Märk väl att beräkningarna bara tar hänsyn till behovet av cykelinvesteringar i innerstaden. Det totala behovet för länet borde vara större.

http://www.stockholm.se/upload/Fackforvaltningar/Trafikkontoret/Pdf/Cyklar/Cykelanalys%20innerstad.pdf