måndag, september 03, 2007

Jag kan inte undgå att tänka på Göran Skyttes krönika på Svd:s ledarsida från i lördags. Den ger en hel del tankar kring var sossarna hamnat, hur sosse adeln tänker och agerar.

Göran Skytte skriver:
"Förre justitieministern Thomas Bodström (s) kan inte tåla att någon annan intagit hans taburett. Gång på gång går han till vildsinta angrepp mot justitieminister Beatrice Ask (m). Och denna ilska strid rymmer – som jag ser det – flera intressanta aspekter, till exempel omvänd klasskamp.

Thomas Bodström är född och uppvuxen i s-adeln. Hans pappa Lennart Bodström är pol mag, fil lic, fd TCO-ordförande, fd utrikesminister, fd utbildningsminister, fd ambassadör. Beatrice Ask kommer från helt andra förhållanden: uppvuxen i Sveg, pappa var sprängare på bygge, mamma hårfrisörska.

Dessutom: Thomas Bodström tillhör eliten i det parti som nästan alltid har haft makten, Beatrice Ask tillhör ett parti som mycket sällan har haft något att säga till om.

Det är alltså – om man säger så – klasskillnad. Och detta märks i Bodströms hela attityd till Ask. Det är klass och börd (s) mot dem som kommer underifrån. De är inte lämpliga att styra. De har inte samma kunskap och insikt ”som vi”. De är ”inte som vi”."

Han avslutar krönikan: "Bodströms argumentation skulle till exempel diskvalificera Gunnar Sträng som finansminister. Det borde räcka för att Bodström skulle sansa sig. Men Bodström vill på alla sätt klämma dit den där okunniga uppkomlingen från vischan som knep hans taburett, och då duger alla svinhugg."

Läs hela krönikan: http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_16971017.asp

Intressant att se hur Skytte kan klä av Bodström så han står där som kejsaren utan kläder så naken, så naken. Frågan är om Skytte inte också genom detta klär av en hel politisk rörelse så den står där så naken, så naken, i sin verkliga syn på sig själva som eliten i politiken.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Läste samma artikel och jag drog liknande slutsatser. Det är fashinerande hur långvarigt maktinnehav korrumperar. För mig är Ask en av de starkare ministrarna i regeringen och visar ofta sitt klokskap i svåra frågor.

Anonym sa...

Göran Skytte är en i sanning lysande skribent med skarpt intellekt! Klockrent.

PS: Med dagens lagstiftning.. kan Ask bli blodgivare?

Anonym sa...

En kortis:
Är ute i vida webb världen och läser lite om Herr Skytte. Är intresserad av hans dubbla omvändelse om uttrycket tillåter - ...... från vänstersympatier och aktiviteter till....ja, vad säger man!? (Det finns väl progressivitet och nybyggaranda även utanför vänsterblocket -eller ?) Den andra och "starkare" omvändelsen resan från mörker till ljus - är minst lika intressant. Jag har gjort en sådan dubbel omvändelse - omvänd (!) klassresa under tidigt 70-tal.