tisdag, september 25, 2007

Bromma flygplats kvar till år 2038

I fredags blev det klart att Stockholms stad och Luftfartsverket tecknar ett nytt avtal för flyget på Bromma flygplats. Avtalet löper på trettio år från 2008 till 2038. Stabila regler för Bromma flygplats är viktigt för hela Stockholmsregionens fortsatta utveckling.

Jag tycker att detta är mycket glädjande och en stor bedrift av Kicki. Det behövs en långsiktighet i planeringen och Stockholm behöver bra transportmöjligheter för att kunna utvecklas.

Avtalet kan sammanfattas i nedanstående fem punkter:

1. Stärkt Stockholm med fler jobb för framtiden
Det nya Brommaavtalet säkrar Stockholms utveckling för framtiden. År 2030 ska ytterligare en miljon bo i Stockholmsregionen. Det kräver att vi nu investerar stort i infrastruktur med både spår, vägar, hamnar och flygplatser. Brommaavtalet stärker utvecklingen för fler jobb i Stockholm.

2. Långsiktighet
Det avtal som nu finns mellan Stockholms stad och Luftfartsverket löper ut 2011. Det nya avtalet kommer att ersätta detta och gälla från 1 januari 2008 för en tid på trettio år, dvs. fram till år 2038.

3. Förbättringar för miljö och bullerstörda
Miljöaspekten har varit viktig när avtalets längd överenskommits. Nu blir det äntligen möjligt med långsiktiga investeringar i buller- och miljöförbättrande åtgärder. Långsiktigheten möjliggör för flygbolagen att nyinvestera i miljövänligare flygplan som bullrar mindre.

4. Stärkt ekonomi för Stockholm
Det nya avtalet stärker Stockholms ekonomi. Stockholm ersätts med 5 kr per avresande passagerare. Det innebär en ersättning på 4 miljoner per år från Luftfartsverket.

5. Möjligt för fler nya bostäder
Avtalet innebär att områden kring flygplatsen kan återtas och anpassas till hur flygfältet används. Mycket mark kan frigöras för till exempel nya bostäder i Bromma.

Avtalet är underskrivet av Stockholms stad och Luftfartsverket och ska godkännas av regeringen.

Inga kommentarer: