tisdag, september 19, 2006

Som jag skrev igår står vi inför ett nytt politiskt landskap. Det känns fantastiskt. Vi har vunnit en enastående seger i riksdagen och därmed kan vi skifta regering. Vi har också vunnit en jordskredsseger i Stockholms stad och Stockholms läns landsting.

Jag tror att socialdemokraternas stora misstag var att de försökte skrämma befolkningen. Hot och skrämsel skulle skapa en rädd befolkning. För människor som lever i fruktan är det naturligt att söka sig till det man redan känner till. Eller som Niccolò Machiavelli (1469-1527) uttryckte saken:

“Det finns ingenting så svårt att ta itu med, ingenting så vådligt att leda, ingenting så osäkert i framgång, som att söka införa en ny tingens ordning. Den som förändrar får nämligen som motståndare alla dem, som lyckats väl i de gamla spåren och endast ljumma försvarare i dem som kan tänkas fungera i det nya.”

Nu blev det inte så. Vi politiker mötte medborgare som ville ha en förändring. Det vi såg var människor som inte lät sig skrämmas. Istället röstade de med framtidstro. Arbetslösa röstade på moderaterna, trots m-löftet om sänkt a-kassa. Bättre med en politik som skapar jobb, resonerade de.

Valdagen blev en dag då medborgaren, inte politikern, kunde känna sig stolt men inte nöjd.

Nu börjar resan.

Inga kommentarer: