tisdag, september 09, 2008

SIKA:s rapport

SIKA släppte idag rapporten "Infrastrukturplanering för ökad transportpolitisk måluppfyllelse i storstäder" och jag har kommenterat den på följande sätt:

"För att lösa trafikproblemen i våra storstäder och samtidigt närma oss de transportpolitiska målen är en ökad andel kollektivtrafikresande oerhört viktig. Vi vill därför se ökade satsningar på både vägnät, spårtrafik, förbifarter och drift och underhåll till järnvägar. Infrastrukturplaneringen måste präglas av en helhetssyn. Vi måste ligga i framkant när det gäller nya effektiva transportlösningar och samtidigt hitta en bra balans i svensk kollektivtrafik mellan satsningarna på väg- och spårtrafik."

Jag hoppas att signalen är tydlig nog. Infrastruktur är, precis som SIKA skriver, otroligt viktigt för hela samhället. Jag tycker dock att de missar några poänger i sin analys och glömmer att det måste finnas en helhetssyn mellan vägar och spår. En satsning på exempelvis Förbifart Stockholm gagnar inte bara bilismen utan avlastar hela kollektivtrafiksystemet vid toppar och när vägfilerna för bussarna totalt sett blir fler. Sedan instämmer jag i mycket av det som sägs i den offentliga debatten. Infrastrukturen är eftersatt och alla investeringar är viktiga, speciellt i ett läge där Stockholm växer och tillväxten är så pass beroende av ett fungerande transportnät.

Inga kommentarer: