torsdag, september 04, 2008

Go Palin

Härmed ansluter jag mig till dom som tycker att Sarah Palin gör det amerikanska presidentvalet ännu mer intressant och värt att följa. Det må vara hänt att jag inte delar hennes politiska värderingar i många delar. Men det gör jag inte heller med Obama, Bush, eller McCain. Det är nära på omöjligt att översätta den amerikanska politiken till en svensk kontext. Den som är för Obama behöver inte vara för dödstraff eller att flytta krigsinsatserna från Irak till Afganistan. Den som är republikan behöver inte vara för Pro-life eller mot homosexuella äktenskap. Tack och lov! Sarah Palin är en frihandelsvän med empati och en stark känsla för rättvisa och "a non-spending government". Det räcker rätt långt för styrfart och för att utmana Obama/Biden. McCain visar med detta val att republikanerna inte är ett gammalt gubb-parti. Bravo för allt detta.

Men det som också är intressant med Palin är att hon får demokraternas tal om förändring att blekna. Kvar av demokraternas politik finns bara mer av skattehöjningar och mer centralreglering i ett land där möjligheterna gör skillnaden. Självklart finns det många som lever under mycket povra förhållanden, men det faktum att människor flyr till USA och inte till Kuba, talar mycket för vilket system som fungerar bäst i längden. Den vägen, via centralism och Big-Government, borde vara stängd efter murens fall och kommunismens nergång. Men retoriken som talar om förändring och kulturskifte kan också öppna för en mer vänsterbetonad ideologi. Trion Obama, Obama, Biden måste visa korten. Och det snart...

Palin bidrar inte bara med färg, hon bidrar med kompetens och ett mod som skulle få vilken socialdemokratisk minister som helst under de senaste trettio åren att se ut som en väggmålning. Palin är detta valets stora intressanta kort. Inte Obama, inte Hillary, frågan är om valet inte redan nu har hettat till och fått en ny ledarduo i McCain och Palin. Frågan är vad som händer härnäst? Mer på SvD.se idag.

1 kommentar:

Kristian sa...

Palin har kallat kriget i Irak för ett "uppdrag från Gud", en naturgasledning genom Alaska för "Guds vilja", och har också sagt att hon inte skulle tillåta abort även om det var hennes egen dotter som blev våldtagen.

På vilket sätt är hon annorlunda än Bush?

Enda stora skillnaden jag kan se mellan henne och Bush är att hon är kvinna. Faktiskt.