torsdag, mars 29, 2007

När Stockholm växer måste SL få växa

Stockholms län växer varje år. På en mandatperiod växer vi med ett Karlstad eller ett Växjö, på 10 år med ett Malmö och på 20 år med ett Göteborg. När Stockholmsregionen växer måste självklart även SL få växa. Vi måste bygga nya spår, satsa på fler tåg och köra fler bussar.
Vi måste bygga bort getingmidjan så vi både får plats med fler tåg och kan få en bättre tidspassning för alla pendeltåg.

56 procent av alla kollektivtrafikresor görs med SL
56 procent av alla resor med kollektivtrafik sker i Stockholms län.

SJ har totalt lika många resenärer på all sin järnvägstrafik som SL har på busslinje 4. Göteborgs central har färre resenärer än Gärdets tunnelbanestation, som är nummer 25 i storleksordningen i Stockholms län.

Mer än hälften av kollektivtrafiken men bara en tredjedel av statsbidraget Staten satsar bara en tredjedel av sina statsbidrag för drift av kollektivtrafik på Stockholms län trots att mer än hälften av alla resor med kollektivtrafik sker här.

Det har fram till nu varit en orättvis fördelning av statens satsningar på infrastruktur. Skattebetalarna i Stockholms län betalar 75 procent och staten 25 procent av investeringarna i infrastruktur. I övriga Sverige är det tvärtom, där står staten för 75 procent.

1 kommentar:

Anonym sa...

Göteborg central har ca 35 tusen resenärer varje dag, Gärdet ca 18 tusen.