lördag, mars 17, 2007

Det har varit en vecka full av viktiga beslut tagna av den nya alliansledningen i Stockholms läns landsting. I tisdags tog vi beslutet om ny zonindelning sv Sl-trafiken. I torsdags beslutade Allmänna utskottet där jag är ordförande beslut om att påbörja arbetet med ge Stockholmarna en bättre och mera tillgänglig sjukvård. En bra vecka där allt fler av våra vallöften nu infrias.

Vi kraftsamlar nu för att öka tillgängligheten i vården, systemet där politikerna avgör vilken doktor stockholmarna ska gå till ersätter vi nu med ett patientvalssystem där barnfamiljer, äldre och andra med medicinska behov istället ska kunna erbjudas hembesök.

I samband med beslutet så gick vi från alliansens sida ut med ett pressmeddelande här kan Du se vad gruppledarna från c, fp och kd sade då.

- Nu släpper vi fri den entreprenörskraft som finns hos många inom vården. Privata entreprenörer ska välkomnas att konkurrera med offentliga aktörer. Personal ska tillåtas att driva verksamheterna själva. Genom att låta patienternas val styra skapar vi incitament för vårdföretag som är lyhörda för patienternas önskemål. Det vinner alla på, säger centerpartiets gruppledare och vice ordförande i allmänna utskottet, Gustav Andersson.

- Folkpartiet har länge slagits för att alla själva ska få välja den doktor och sköterska de vill gå till, istället för att det avgörs av politiker och tjänstemän. Friheten att utforma sin verksamhet och helhetsansvaret för patienterna gör det attraktivt att vara husläkare och distriktssköterska. Helhetsansvaret omfattar jouransvar kvällar och helger, psykosocialt stöd och utvidgning av hembesök vilket gör tillvaron lättare för främst äldre och barnfamiljer, säger folkpartiet liberalernas gruppledare, landstingsrådet Birgitta Rydberg.

- Att erbjudas möjlighet att knyta fast läkarkontakt med en geriatriker för gamla personer som önskar det samt att barnfamiljer kan välja en barnläkare för sina särskilda behov öppnar för både högre tillgänglighet och en säkrare vård. När vi nu ska skapa den nya tillgängliga primärvården i Stockholms läns landsting kommer vi att sätta de kroniskt sjuka, våra gamla och barnen främst, säger Pia Lidwall, gruppledare för kristdemokraterna.

Det var ett bra och viktigt beslut vi fattade i torsdags. Invånarna i Stockholms län har mycket att vinna på en ökad mångfald inom vården. Därför utvecklar vi nu ett ramverk för en modern styrning av vården där privata och offentliga utförare arbetar under tydliga och lika villkor.

Inga kommentarer: