torsdag, mars 29, 2007

En väl utbyggd kollektivtrafik är en förutsättning för att alla ska kunna ta sig till jobben, skolan, vården och omsorgen. 96 procent av svenskarna anser att en satsning på kollektivtrafik är bra för samhället. Däremot tror bara hälften att politikerna tycker så. Med andra ord så efterlyser allmänheten den politiska viljan att satsa på kollektivtrafiken. Det är en stor utmaning.
Jag ser sju goda skäl att satsa på kollektivtrafik:

1. UTAN KOLLEKTIVTRAFIKEN STANNAR STOCKHOLM
Var fjärde resa i Stockholms län görs med kollektivtrafik. 75 procent av alla resor till Stockholms innerstad under morgonrustningen görs med SL.

2. ÖKAD TILLVÄXT - Kollektivtrafiken ger ett ökat skatteunderlag
Kollektivtrafiken har en positiv påverkan på samhällsekonomin genom sin avgörande betydelse för människors möjlighet att ta sig till sina arbeten. 35 procent av alla arbetsresor i Stockholms län sker med SL. En satsning på kollektivtrafik behöver inte vara en kostnad, utan en investering i ökad tillväxt.

3. VIDGAD ARBETSMARKNAD OCH ÖKAD SYSSELSÄTTNING
Regionförstoring och vidgade arbetsmarknader är ett viktigt medel för att skapa tillväxt i Sverige. Kan människor bo var de vill och ändå ta sig till arbete, studier och fritidsaktiviteter får vi ett mer dynamiskt samhälle där tillgång och efterfrågan på arbete och utbildning kan matchas bättre. Bättre matchning leder till minskad arbetslöshet och högre ekonomisk tillväxt.

4. ÖKAD JÄMSTÄLLDHET
Fler kvinnor än män åker kollektivt till arbetet. En bättre utbyggd kollektivtrafik förbättrar tillgängligheten för både kvinnor och män till arbete och utbildning. Det skapar förutsättningar för ökad jämställdhet i samhället.

5. BÄTTRE HÄLSA
Aktuell forskning visar att den som åker kollektivt rör sig i genomsnitt fyra gånger längre sträcka per dag än den som åker bil. Forskare rekommenderar 30 minuters sammanlagd fysisk aktivitet under dagen, spridd under kortare perioder. Detta förebygger folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, högt blodtryck m.fl.

6. BÄTTRE MILJÖ
Ett viktigt mål för Sverige är att skapa ett uthålligt transportsystem. Att åka kollektivt ger oftast mindre miljöpåverkan än att åka bil. Det gäller särskilt i de större städerna.

7. ÖKAD KOLLEKTIVTRAFIK GER MINDRE TRÄNGSEL
Kollektivtrafiken kräver väsentligt mindre markytor än biltrafiken, och ger därför mindre trängsel och ökad framkomlighet i större städer.

Inga kommentarer: