söndag, oktober 01, 2006

Vilken händelserik helg inom politiken. Nu börjar den nya alliansregeringen rulla igång sitt arbete. Idag i DN kunde vi läsa om hur man vill ordna så vi får nya vägar och spår till oss stockholmare. Äntligen en regering som förstår att vår huvudstad också är värd att satsa på.
I debatt artikeln skriver alliansens fyra partiledare sammanfattnings vis följande.
Regering som tillträder på fredag kommer att tillkalla en särskild förhandlingsman med uppgift att samla Stockholm stad, Stockholms läns landsting, kommunerna i Stockholms län och berörda myndigheter till en trafikpolitisk samsyn. I uppdraget ingår att försöka frigöra investeringsmedel för att få fart på väginvesteringarna och att få fram en snabbare och billigare lösning på tågtrafikens problem (d v s på getingmidjan). Det här innebär att regeringen ska pröva att återgå till en ytspårslösning - som inte inkräktar på Riddarholmen. Vidare ska man pröva en PPP-lösning där Förbifart Stockholm delfinansieras med vägavgifter. Idag finns inte en enda krona avsatt till förbifarten.
Den sittande grundlagsutredningen kommer därför att få i uppdrag att titta på författningsändringar som ska göra det lagligt att ta ut regionala eller kommunala vägavgifter i syfte att finansiera investeringar i infrastruktur. I avvanktan på att det kan bli verklighet ska förhandlingsmannen pröva om det går att samla regionen kring en interimistisk lösning där man använder den lagstiftning som riggades för trängselskatteförsöket till att ta ut vägavgifter så att arbete med Förbifart Stockholm kan komma igång så snabbt som möjligt. Stockholm behöver också en Österled.


Senare under dagen har det också blivit klart att riksdagens nya talman blir Per Westerberg från Nyköping. Han kommer att bli en bra talman. Det är bara att säga Grattis Per!. Det har gått några år sedan vi mötes första gången på distriktsstämma för MUF i Sörmland. Det blev början på många års samarbete och vänskap.

Under denna helg har jag kunnat taigen allt som inte blivit gjort under den intensiva valrörelsen. Nu är det städat och tvättat hemma. Det blev också en promenad genom stan och ett besök på gymet.

Imorgon är det sista mötet med gamla fullmäktige i Stockholms stad. Under veckan kommer också förhandlingarna mellan allianspartierna i landstinget att fortsätta.

Inga kommentarer: