tisdag, oktober 10, 2006

Jag har suttit en stund och pratat med min medarbetare Andreas – han som var utsänd att träffa Venhälsan igår. Deras målgrupp är MSM (män som har sex med män). Det tycks ha varit ett mycket givande samtal med personalen där och våra företrädare i den borgerliga alliansen.

Venhälsan har haft det rätt kämpigt under de senaste fyra åren. Deras verksamhet har ifrågasatts av den nu avgående rödgröna majoriteten. Det har till och med talats om en flytt av hela verksamheten, trots protester från såväl patienter som personal.

Alliansen ser Venhälsans roll. Vi förstår att det arbete som görs där är viktigt. Personalen är oerhört engagerad – och om det är något som är avgörande för om en verksamhet ska fungera är det att det finns en inre glöd i dem som utför det dagliga arbetet. Det gör det på Venhälsan.

Hittills har Venhälsan enbart haft ett behandlande uppdrag, alltså inte något preventivt uppdrag. Trots det har man mer eller mindre ideellt arbetat med prevention, i huvudsak hiv-prevention. Alliansen är ense om hur angeläget detta är. Jag räknar därför med att Venhälsan kommer att få någon form av preventivt tilläggsuppdrag.

Hur ska vi annars kunna nå Stockholms läns landstings mål att antalet hivsmittade ska halveras till år 2016? Ska vi lyckas med det måste vi börja nu. Eller helst igår.

Inga kommentarer: