söndag, oktober 08, 2006

Helgen som gott har jag varit på landet har vilat men också följt nyhetsrapporteringen om den nya regeringens första sammanträde på Haga slott. Roligt att se med vilken glädje och iver den nya regeringens statsråd tar sig an sitt arbete.

Mellan TV-tittande och klippande av gräs, skördande av gurkor och tomater i växthuset har jag också läst regeringsförklaringen ordentligt. Mest har fokus varit på avsnittet om sjukvården.

Det finns mycket som kommer att ge oss en bättre hälso- och sjukvård i vårt land med en alliansregering.

Patienternas valfrihet skall öka. Rätten att välja läkare, vårdenhet och tidpunkt för vården slås fast.

Vårdgivare skall ha skyldighet att upplysa om var i landet det är kortast kö och erbjuda vård där.
Mera pengar tillförs för att vårdgaranti skall börja fungera. Patients rätt läggs fast i lag att gå till annan vårdgivare om garantin inte kan hållas.

Öppna kvalitetsjämförelser med rapportskyldighet införs för vårdenheter och äldreboenden. En oberoende ganskningsmyndighet inrättas.

Äldre och multisjuka skall ges vård med helhetssyn. Patienterna kommer att ges en fast vårdkontakt som vårdar och vid behov en lots som hjälper patienten genom vårdkedjan.

Alla goda krafter skall få bidra till att utveckla vården och omsorgen. Lika villkor skall gälla för alla aktörer. Anställda i vården skall ges stöd för att ta över en verksamhet.

Psykiatrins organisation skall ses över och nya resurser tillförs. Barn och ungdomspsyk prioriteras och en vårdgaranti på en månad för utredning införs.
Missbruksenheter och psykiatriska enheter skall inte kunna neka patienter med dubbeldiagnos vård.

Patienter som kan bli farliga för sig själva eller andra skall snabbt kunna flyttas till sluten tvångsvård.

Jag får lov att säga att alla dessa förslag och många till som finns i regeringsförklaringen är mycket bra det bådar gott, mycket kommer att bli bättre för oss enskilda medborgare inom svensk hälso- och sjukvård under de kommande fyra åren. Det är bara början.

Inga kommentarer: