tisdag, augusti 26, 2008

Vagnparken moderniseras

För att förbättra kollektivtrafiken ytterligare för våra resenärer beslutar SL:s styrelse idag att köpa in åttio nya tunnelbanevagnar. Förutom god kapacitet vill vi ha miljövänliga vagnar, hög driftsäkerhet och riktigt bra komfort för resenärerna. Upphandlingen är värd mellan två till tre miljarder kronor och de första vagnarna levereras 2013 och vi har även med en option att köpa in ytterligare hundra vagnar.

Inköpen av nya tunnelbanevagnar är en viktig satsning som förstärker SL:s varumärke och ökar attraktiviteten hos kollektivtrafiken. Med bra och fräscha vagnar lockar vi fler resenärer till kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken ska kunna tävla med bilen om att vara resenärernas förstahandsval vid både arbetspendling och fritidsresande. Då spelar komfort, tillgänglighet och pålitlighet en avgörande roll. Bra luftkonditionering är ett sådant exempel som kommer högt upp på min lista, det har också varit ett önskemål från många av våra resenärer.

4 kommentarer:

Anonym sa...

80 nya vagnar? Är det 80 vagnar som motsvarar längden på de nya (46,5m/C20) eller 80 av de gamla (17,6m/Cx)?

gardebring sa...

Mycket trevligt!
Mest akut i hela SL-nätet torde dock Lidingöbanans vagnar vara, vad händer där? (Och jodå, jag är medveten om en viss motsträvighet från Lidingösidan där...)

Anonym sa...

Hur matchar dessa planerade inköp med de sk. US-leasar som SLs ägare avtalade kring sekelskiftet? Där stipuleras att de gamla vagnarna måste vara "in traffic" till efter 2021, annars blir det skadestånd i miljardklassen.

Anonym sa...

Nya vagnar är ju schysst - fast dom få gamla som finns kvar är ju rätt kul att åka med också :-)

Hoppas dom nya som köps in blir den nyaste modellen, C20F - det finns bara några få av dom nu, men dom är härliga.