onsdag, augusti 20, 2008

Moderater vill ha fotboja på unga

Skola på dagen. Fotboja på kvällen. Det är ett straff som moderaterna vill pröva för unga kriminella. - Det är viktigt med tidiga insatser när man ser att unga är på glid, föreslår Mats Gerdau, riksdagsledamot och ordförande i den grupp som ser över vårt partiets politik för unga.

Han anser vidare att det behövs fler verktyg för att hindra att unga fastnar i kriminalitet. Fotboja som påföljd skulle då vara ett mellanting mellan ungdomstjänst och sluten ungdomsvård. Mats och arbetsgruppen tycker att man kan diskutera om socialtjänsten ska ha möjlighet att använda det här verktyget.

Jag tycker detta är ett välkommet förslag. Det måste finnas ordentliga påföljder för unga som påbörjar en brottskarriär. Se bara hur en del ungdomar far fram mot vår verksamhet i SL, de vandaliserar och trakasserar medresenärer. Det skulle vara bra med mer tydliga reaktioner som är direkta och mera kännbara för ungdomarna.

1 kommentar:

gardebring sa...

Nja. Jag är tveksam. Det handlar mycket om att behandla symptomen i politiken idag. Klart bättre är att istället behandla orsakerna.
Inte med det sagt att vi inte skall bestraffa brott naturligtvis, men ibland känns politiken väldigt enögd och enkelspårig i de här frågorna. Hårdare tag är ingen universallösning på den här typen av problem. Ibland kan det till och med vara kontraproduktivt då det skapar en kultur av utanförskap.