tisdag, oktober 16, 2007

Om en dryg vecka är det dags för moderaternas partistämma

Även om jag själv kommer att sitta i det utskott som behandlar trafik och infrastruktur, följer jag också med spänning moderaternas idéutveckling och ställningstaganden på en rad andra områden.

Denna gång har jag lämnat in en motion i en fråga som egentligen är både enkel och okomplicerad, ändå har det dröjt ända till nu som partiledningen har valt att stödja inriktningen i motionen. Det handlar om synen på äktenskap. För alla.

Ensamutredaren Hans Regnér har i sina slutsatser kommit fram till att ett könsneutralt äktenskap ska införas. Det är också min slutsats. Frågan kommer snart upp i riksdagen och då duger det inte att det statsbärande största regeringspartiet saknar en uppfattning. I grund och botten är frågan tämligen okontroversiell. Det handlar om den grundläggande principen i varje demokratisk rättsstat om allas likhet inför lagen.

Vi moderater har ett ansvar att bestämt hävda att alla människor är lika värda, att staten är neutral och behandlar alla lika. Att slå samman partnerskapslagen och äktenskapsbalken betyder att staten slutar att särbehandla, eller diskriminera om man så vill, vissa grupper. Moderaterna borde vara tydliga i sina formuleringar. Jag menar att den lösning som den statliga utredaren har presenterat också borde vara moderaternas. Bifall motion 104.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har samma uppfattning som Riksdagsledamoten Hans Wallmark (m). Den är sund. Ett äktenskap stiftas mellan man och kvinna. I grunden är detta förbund en slags garanti för släktets överlevnad genom den fortplantning som endast kan ske mellan man och kvinna.
Om man vill säkerställa att man/man eller kvinna/kvinna som vill leva ihop ska få samma juridiska rättigheter som dem som är fortplantningssexuella är det bra. Av respekt för våra barn, dra tillbaks motionen, visa respekt för att barnen har rätt till en mamma och en pappa.

Anonym sa...

Du gör våld på naturen med ditt resonemang. Om du vill leva ihop med en annan man, låt det vara en del av ditt privatliv!