torsdag, oktober 11, 2007

Media redovisar bara delar av bilden

I dagens Metro visar man hur problemen med tågtrafiken består. Tyvärr visar man bara konsekvenserna av den tidigare (s)-politiken, inte de åtgärder som Alliansen nu sätter in för att återställa trafiken till en mer acceptabel nivå. Att pendeltågstrafiken är särskilt utsatt är varken nytt eller något som vi inom Alliansen vill dölja, snarare vill vi satsa extra mycket inom detta område, något som läsare av denna blogg vet att jag känner extra starkt för.

Problemen som nu kommer till ytan har funnits länge. Förra året sjönk resenärernas betyg på SL till rekordlåga siffror.

Vi som såg att driften och underhållet höll på att sjunka under all kritik och påtalade detta redan under förra mandatperioden. Då möttes vi av oförstående blickar. Enhetstaxan prioriterades med känt resultat. För oss blev detta ett startskott på den kamp mot förseningarna som nu pågår. Varje dag frågar vi oss vad vi har gjort för att hålla våra vallöften. Hittills visar mätningarna att arbetet går åt rätt håll.

Bilden i media bör kompletteras. Den 1 januari 2007 tog Alliansen över ett SL som var förlamat av passivitet av en socialdemokratisk ledning. Från denna stund har vi tagit krafttag mot förseningar för att återupprätta en acceptabel pendeltrafik.

Vi är inte nöjda med pendeltågstrafikens punktlighet. Under socialdemokraternas ledning försämrades punktligheten från 86 till 81 procent. Resenärernas nöjdhet med pendeltågen rasade från 41 till knappa 27 procent. Det var fyra förlorade år i arbetet med att få en bättre kollektivtrafik. När folk kommer för sent till jobbet, till skolan och andra viktiga aktiviteter är detta oacceptabelt. Dessa synpunkter har vi framfört i SL:s styrelse tidigare. Artikeln i Metro beskriver just den situation vi så länge varnade för.

Tillsammans med Banverket och trafikutövarna vidtas nu ytterligare åtgärder för att säkerställa kommande investeringar i kapacitet och kvalitet. Vi har tagit fram ett åtgärdspaket som innefattar en rad projekt. Jag har tidigare skrivit om detta, och även om alla de satsningar vi nu genomför inom SL. Självklart är vi inte nöjda förrän tåg och bussar går i tid.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är lätt att glömma. Är det inte så att den politiska majoriteten växlat vid varenda val sedan 60-talet? Det är klokt att vara ödmjuk i den situationen. För oss resenärer är det mer intressant att du fokuserar på bra åtgärder istället för att racka ner på andra. Alla nya pendeltåg som rullar, var ett beslut av en socialistisk majoritet. Bra gjort tycker jag!

Berätta gärna varför vi skramlar runt i 40(?) år gamla eller äldre tunnelbanevagnar och när du tänker sätta nya på spåren. Nu går dessutom i stort alla tåg som korta, varför det är obehagligt trångt att vänta och trängas.

/Andreas Larsson