torsdag, juni 14, 2007

Minskad trängsel på röda linjen med nytt signalsystem

Nuvarande signalsystem på Röda linjen är över 40 år och behöver bytas ut. Ett nytt signalsystem gör att fler tåg får plats på spåren och trängseln kan minska för resenärerna.

Bytet ska påbörjas 2011 och vara slutfört under 2013. Det gamla systemet behålls tills det nya fungerar felfritt, så kaoset från Gröna linjen inte upprepas. SL:s styrelse ska på tisdag ta ställning till förslaget.

Nu satsar vi en miljard att förbättra Röda linjen med ett nytt signalsystem, så vi får plats med fler tåg och kan minska trängseln för våra resenärer. Det nya systemet ska vara förberett på helautomatisk drift utan förare, men vi har verkligen inte fattat något beslut om detta. Om det blir verklighet så kommer varje tåg i stället att ha tågvärd för att öka service till resenärerna. Innan vi tar ställning till detta kommer jag noga lyssna på både resenärernas och personalens synpunkter.

Fakta:
Den första sträckningen av Röda linjen (T-centralen-Liljeholmen-Fruängen, Liljeholmen - Örnsberg) öppnades för trafik i april 1964. Varje år görs över 100 miljoner resor med Röda linjen. På åtta år väntas antalet resenärer öka med över 10 procent.

Inga kommentarer: