torsdag, januari 03, 2008

Årets mesta politiska följetong

Idag startar som bekant den amerikanska valrörelsen på allvar. För alla som är intresserade av politik blir det naturligtvis intressant att följa de två stora partiernas framfart. Iowa hinner denna gång före New Hampshire när det gäller att hålla primärval. Dags för kandidaterna att bekänna färg och för oss att få några första svar på frågan om vilken väg demokraterna kommer att välja - Gammal Clintonism eller en mer modernt stylad Obama. Ledaren i SvD ger en kul jämförelse om vad detta betyder för USA.

Vad kommer då att hända i Iowa? Förmodligen för tidigt att dra några långtgående slutsatser. För republikanerna kommer Iowa att vara den första öppningen i en hel rad av schackdrag, ingen av kandidaterna kommer att ge sig eller förklara sig vinnare på grund av den första bataljen. Möjligen kan ett bakslag för Huckabee få honom att fundera över kamapnjstrategin längre fram. Det lär inte bli enklare för den kristna högern att vinna mark i de större staterna eller i östra USA. New Hampshire får ge fler svar. Intressant är att se vilka dragplåster som kandidaterna har plockat fram. Oprah Winfrey backar upp Obama, Hillary stöds av maken Bill och Huckabee har dammat av Chuck Norris.

Det riktigt stora provet lär dock äga rum den 5 februari, då supertisdagen infaller med en hel serie primärval under en och samma dag. Läs även Dick Erixons blogg på detta tema.

Inga kommentarer: