tisdag, juli 17, 2007



Dagen började med sol på landet. Plockade hallon att äta till frukost tillsammans med fil. Hämtade tidningarna, såg på morgon TV, vi har att vänta oss åska idag.

Det var fler som ville ha frukost vår fasantupp kom på besök.

Åkte under dagen upp till Stockholm för att hämta Jens. Hörde på ekot att Tobias Billström idag lagt ett klokt förslag.

Det ska bli lättare att arbetskraftsinvandra till Sverige. Nya förslag presenterades av regeringen på tisdagen.

I Dn kan man läsa:


- Vi kommer att få en öppen och välfungerande lagstiftning på området. Vi blir bättre rustade att rekrytera de bästa till vårt land, sade migrationsminister Tobias Billström när han presenterade förslagen på tisdagen.

Förslaget har flera delar.

- Du har både möjlighet att komma hit och söka jobb inom bristyrken och sedan har företag möjlighet att direktrekrytera, säger Tobias Billström.

Ett arbetssökarvisum införs för personer som vill söka arbete i Sverige.

- Där det är brist kan de komma hit i tre månader för att söka arbete. Det kan gå till så att man tar sig till en svensk ambassad och visar upp sina färdigheter. Då får man visum och kan komma hit och söka jobb, säger Tobias Billström.

På frågan vilka branscher som kommer att bli aktuella nämner Billström byggbranschen och servicesektorn.

Företag ska också kunna direktrekrytera arbetskraft utomlands.

- Det ska göras om det finns ett konkret erbjudande om anställning. Men det är aldrig så att arbetet läggs vid sidan av den vanliga ramen av var arbeten annonserar, säger Tobias Billström.

Men Arbetsmarknadsverket AMS ska inte kunna överpröva en arbetsgivares behov. En arbetsgivare ges rätt att själv avgöra behovet av nyckelpersonal.

Och facket får inte vetorätt när det gäller ansökan från företag.

- Så länge arbetsgivaren kan visa att det finns ett jobb, finns det ingen anledning att ha vetorätt för en intresseorganisation, sade Tobias Billström. Slut på citat från Dn.

Det är kloka förslag som Tobias har presenterat idag. Det är hög tid att vi får former för hur vi skall möjliggöra arbetskraftsinvandring till vårt land. För utan den kommer vårt land inte att fungera i framtiden.

Inga kommentarer: