måndag, januari 15, 2007

Både och - Inte antingen eller

Nu påbörjar vi samtalen om trängselavgifternas utformning. I det läget kommer jag att ha hela regionens bästa för ögonen, utan låsningar och utan partitaktiska överväganden. Jag tror att man måste ta den här frågan på allvar om man vill åstadkomma verkliga förändringar. Vi måste börja lyssna på stockholmarna och inte låsa fast oss i systemen.

Ledorden bör vara långsiktighet och ansvar – något som inte varit vardagsmat de sista åren. Det har varit TILLFÄLLIGA trängselskatteförsök, TILLFÄLLIGA trängselbussar, folkomröstningar i vissa kommuner och inte i andra, hastigt och illa planerade betallösningar. Det måste bli ett slut på tillfällighetspolitiken.

Min uppfattning är att stockholmarna vill ha en bra och effektiv infrastruktur, och då är det viktigt med både bra vägar och en fungerande kollektivtrafik. Det ena systemet understödjer självfallet det andra. Man behöver därför satsa på båda systemen, och tro mig, det går, om man bara gör det långsiktigt och i samarbete med andra. Men för det krävs ansvartagande och vilja.

Socialdemokraterna, som nu skramlar om att alla eventuella trängselavgifter ska gå till kollektivtrafiken, har varken åstadkommit en bra vägstruktur eller en fungerande kollektivtrafik under sina år vid makten. De hävdar att man måste välja, men om man frågar vad de är mest stolta över av de senaste årens politik - utbyggnaden av vägnätet i Stockholm eller kundnöjdheten i kollektivtrafiken så blir svaret tystnad.

Att sätta upp tullar för att tvinga folk till kollektivtrafiken är inte så svårt, det är den kortsiktiga vägen.

Att införa tillfälliga bussar och låga enhetstaxor under valår och efter valårets slut minska anslagen med en halv miljard på tre år - så som socialdemokraterna vill, det är den enkla vägen.

Vårt mål är att människor ska kunna välja att åka kollektivt eller med bil för att det är det sätt som passar dem bäst, utifrån miljömässiga, ekonomiska och praktiska skäl. Inte för att alla andra alternativ är sämre. Stockholmarna förtjänar mer än bara tillfälliga lösningar på "antingen/eller". De förtjänar långsiktiga lösningar på "både/och".

Inga kommentarer: