fredag, juli 25, 2008

Ylva Johansson har goda ambitioner, men hamnar fel

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten, Ylva Johansson, skriver idag på DN-debatt om smittspridningen av HIV. Hon tar i sin artikel upp angelägna frågor, vilket är bra. Dock har hon fel i sak, när hon skriver att regeringen inte gör något åt HIV-spridningen. Regeringen satsar 145 miljoner om året för bekämpa spridning av HIV. Bl.a. gör Nationella rådet för HIV-prevention, som jag är ordförande för, ett viktigt arbete genom att följa upp och analysera vad som görs mot HIV samt verkar för öppenhet och mot diskriminering för personer med hiv.
Ylva Johansson skriver också att smittspridningen ökar, vilket inte heller det är en korrekt bild av vad som faktiskt sker idag. Det första halvåret 2008 har smittspridningen minskat med hela 17 % visar nya siffror från Smittskyddsinstitutet.
Många av de förslag Ylva Johansson berör i det fempunktsprogram, som socialdemokraterna presenterar, är bra, men är redan sådant som regeringen arbetar med. Det är bra att socialdemokraterna vill utveckla sex och samlevnadsundervisningen i skolan. Regeringen är dock redan aktiv i denna fråga. Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson skriver i debattartikel idag på GP-debatt http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=434673 att regeringen ökar kompetensen bland landets lärare på detta område. Nyligen fattade regeringen ett beslut om fortbildning bland landets lärare.
Det är ypperlig attt oppositionen tar HIV-frågorna på allvar, men regeringen bedriver redan ett intensivt arbete mot HIV.

Inga kommentarer: