fredag, juli 11, 2008

HIV-rådet
Christer G Wennerholm
PRESSMEDDELANDE
2008-07-11

Sverige kan lära av Gotland i arbetet mot smittspridning
Fler och fler smittas av könssjukdomar men på Gotland har smittskyddsarbetet tagit ny form och fokus ligger på samarbete och ett sammanhängande budskap.

– Nu under Almedalsveckan i Visby har jag haft möjlighet att träffa företrädare för Gotlands kommun för att få insikt i hur de arbetar mot smittspridning av sexuell överförbara sjukdomar. Det säger Christer G Wennerholm, ordförande för det nationella HIV-rådet som arbetar med att utveckla och förbättra arbetsmetoderna för att minska smittspridningen av HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar i Sverige.

Gotland har ofta lyfts fram i debatten om könssjukdomar och undersökningar har visat att kondomanvändningen på ön varit exceptionellt låg samtidigt som andelen upptäcka fall av könssjukdomar legat relativt högt. Kommunen har därför varit tvungen att vässa arbetsmetoderna och tänka nytt. Ett gemensamt budskap, en tydlig strategi och flera olika kommunikationskanaler var ledorden när Gotland lade om sin strategi.

På lördag drar RFSU tillsammans med Gotlands kommun igång sin sommarkampanj. Välutbildade informatörer kommer att finnas på stan för att samtala med ungdomar om könssjukdomar, smittspridning och sexuell hälsa.
Nationella HIV-rådet håller just nu på att utveckla flera viktiga styrdokument för den kommande verksamheten. Planer för hur antalet klamydiafall skall reduceras samt en strategisk kommunikationsplan skall finnas klara efter sommaren, fortsätter Christer G Wennerholm.

– Jag tycker att Gotland är ett bra exempel på hur svenska kommuner, landsting och regioner, tillsammans med frivilligorganisationer, kan arbeta mot smittspridning av HIV och andra könssjukdomar. Ungdomarna måste känna att budskapet hänger ihop och att alla aktörer är samspelta. Den information som ges i skolan måste höra samman med ungdomsmottagningarnas budskap och den bild som fritidspersonal och frivilligorganisationer förmedlar. Personerna som arbetar med frågorna här på ön har rätt tänk och förhoppningsvis kan den gotländska modellen bidra till att fler och fler kommuner kan arbeta strategiskt och framgångsrikt för att minska antalet personer som varje år smittas av sexuellt överförbara sjukdomar, avslutar Christer G Wennerholm.

För mer information, kontakta:
Pressekreterare Andreas Eriksson 0707-374505

Inga kommentarer: