tisdag, mars 04, 2008

Mötesplats SL - Nu moderniserar vi Östermalms tunnelbanestation

SL står just nu inför ett vägval när det gäller trygghetsfrågorna. Ska vi endast renovera de nedslitna miljöer som finns, eller ska vi försöka skapa något nytt, fräscht och modernt. Valet för mig är lätt. Vi vill att SLs resemiljöer ska utstråla modernitet och trygghet, något som vi tror är nödvändigt i en växande storstad.

Först på tur är Östermalms tunnelbanestation som har ett resandeflöde på ca 37 000 resenärer per dygn och är en av de flödesmässigt största i Stockholms tunnelbana. Stationens läge och storlek innebär mycket goda förutsättningar för en utökad och förbättrad stationsservice. Det är därför naturligt att börja just här. Konceptet kommer dock att överföras även på andra ställen framöver.

För SL är det här ett både spännande och viktigt projekt och jag tror och hoppas att detta kommer att vara ett framgångsrecept som vi tillsammans med Stockholms stad ska kunna utveckla och bygga vidare på. Det handlar om nya funktioner, nytt utbud men framförallt om ett nytt koncept för tryggare resemiljöer.

Hela projektet "Mötesplats SL - Östermalm" kommer att stå klart våren 2009.

11 kommentarer:

Joachim sa...

Utmärkt att t-banestationer rustas upp, undrar bara vad som kan förbättras? Nästa fråga: när kommer ljusskärmen på Alviks t-banestation för Nockebybanan? En skärm som anger realtid för nästa avgång. Nu springer folk till Tolvan och kan ramla framför spårvagnen och tågen. Öka säkerheten och trivseln.

gardebring sa...

Ett mycket bra initiativ! Jag såg bilder på hur det skall bli och det ser väldigt trevligt ut. Tunnelbanan behöver uppgradera sig, många stationer känns som kvarlevor från 60-talet tyvärr. Att få in mer verksamheter slår ju dessutom två flugor i en smäll. SL får in mer pengar och resenärerna får större utbud. Win-win.

Men en sak som faktiskt är väldigt dåligt i tunnelbanan är informationen på Engelska. Jag ser en massa vilsna resenärer varje sommar som har kommit till Stockholm. I de flesta storstäder med den mängd turister som Stockholm har så visas t.ex. stationsinformation inne i tågen både på det lokala språket och på engelska. Likaså är de flesta stationsskyltar tvåspråkiga.
Är inte det något som även SL borde eftersträva? Om stationer ändå skall byggas om så är det ju en ganska liten bit att få in det iaf där då i samband med ombyggnaden.

Anonym sa...

Hej Christer, vad innebär modernitet för dig och SL. Det är ett ganska abstrakt och vitt begrepp kanse kan du specificera det lite? Vilka politiska dimensioner och betyderlser lägger ni i begreppet? Är det det klassiskt socialdemokratiska eller snarare renässans och 1700-talsmässiga idén om samhällets ständiga utveckling? Skulle vara kul att få höra lite utvecklat resonemang kring detta för inte kan det väl vara så att du bara helt onyanserat och helt poputlistiskt slänger dig med ett modeord för att få lite mer yyngd i ett ganska ihåligt resonemang. Noisnensordens mästare, det är ofta politiker som inte vet vad de håller på med men kan lingot. Jag hoppas att du inte tillhör den kategorin människor som bara är ecxtremt duktig på att känna av trender utan at du faktiskt har en medveten politik bakom orden, visa den istället. T.ex. kanske du kan svara på hur mkt plankningen kostar/hur stor del av intäktsbortfallet som plankningen står för?

gardebring sa...

Anonyms skrev:
"1700-talsmässiga idén om samhällets ständiga utveckling"

Att se det faktum att "samhället utvecklas" som en 1700-tals-idé är onekligen ganska magstarkt med tanke på dagens fantastiska utvecklingstakt inom teknik, fattigdomsutrotning och ständigt förbättrade vetenskapliga förståelse om vår omvärld. Mycket flum, lite realism.

Anonym sa...

gardebring: är du dum eller? feltolka och felläs hur mkt du vill men andemeningen, att 1700-talets idé om hur samhället utvecklas, eller snarare upplysningstankens idé om samhällets stadigt uppåtgående utveclingskurva, som inte tar hänsyn till vare sig tidens eller rummets krumbukter är inte desto mindre föråldrad. Gör dig inte dum eller extra löjlig bara för at du tror att det finns en (1) verklighet och en framtid och en enda möjlig utveckling.

gardebring sa...

Jag tolkar ditt inlägg som att du är relativist? Det finns inga sanningar, allt beror på hur man tolkar och ur vilken synvinkel man ser det?
Relativismen är en olycklig filosofisk utveckling som är direkt skadlig för människans fortsatta utveckling. Det är en återgång till ett tidigare, primitivare, tankesätt och förminskar värdet och respekten för de stora upptäckter och framsteg som skedde under upplysningstiden.

gardebring sa...

Men. För att återknyta lite till ämnet. Moderniseringen och uppfräschningen av stationerna är en mycket bra utveckling. Jag gillar när handel (och gärna även kultur på sina håll) blandas in i den miljö jag rör mig i som kollektivtrafikant. Dessutom ger det ju mer pengar i SL:s kassa när ni kan hyra ut butiksutrymmen.

Anonym sa...

Kan ni inte förbättra informationssystemen också? SL behöver bli bättre på att informera. Det gäller både realtidsinfon till resenärerna, och sådant som går ut via SLs webbplats.

Ett bra exempel på ett förbättringsområde är t-banans informationsskyltar. De sitter ofta illa placerade, och visar inte alltid information som resenärerna har någon nytta av.

"Blåa gången" på T-centralen, mellan röd/grön linje och blåa linjen passerar jag i stort sett dagligen. Den passagen borde kompletteras med informationsskyltar som visar när nästa tåg mot Akalla eller Hjulsta går. Många resenärer stressar när de ska ta sig igenom den passagen. Ibland i onödan, men man gör det ändå eftersom man aldrig vet om tågen går enligt tidtabell eller ej. Att skruva upp ett par informationsskyltar som är kopplade direkt till de som hänger nere på perrongen borde inte vara särskilt svårt.

Ett annat exempel är Fruängens t-banestation, ändhållplatsen på den grenen av röda linjen. Informationsskyltarna som sitter på perrongen säger alltid samma sak - Att tåget går till Mörby Centrum. Men de flesta resenärer vet att tåget går till just Mörby Centrum, och vill främst veta NÄR tåget går. Har man tio sekunder på sig att kliva ombord, eller tio minuter? Inte heller visas någon info om vilket tåg som går först om det står två tåg inne. Skyltarna visar i båda fallen samma slutdestination, nämligen Mörby Centrum. Information som tekniskt sett är korrekt, men helt värdelös för resenärerna.

Se gärna på hur det fungerar på Saltsjöbanans hållplats vid Slussen. Där visar informationsskyltarna när och vart nästa och nästnästa tåg går, med exakt klockslag. Den typen av information är användbar för resenärerna, och det är ett bra exempel på hur man gör för att det ska bli rätt.

Anonym sa...

är du sann gardebring finns du? kan man vara mer konservativ än du? menar du på allvar att du ine ser modernitet som ett politiskt begrepp? Nu när jag kollat på dina andra grejer yimby och så så är det förunderligt att du där menar at du står för det nya. När du i själva verket är en reaktionär värdekonservativ snubbe. Anklagar andra för at vara traditionella när du står än längre ut på den högerpolitiska konservatismens sida. fö så är relativismen inte alls att förminska tidigare upptäckter, det är att sätta in dem i ett sammanhang, såsom mätningen av skallar, kategoriseringen i olika högre och lägre raser - allt barn av den fina upplysningstid du menar inte får kritiseras. Så vilken politisk (om någon) innebörd lägger då Wennerholm i begreppet modernitet?

gardebring sa...

Suck. Jag orkar inte ta diskussionen med ännu en anonym foliehatt som aktivt feltolkar och får allt bakom bakfoten av ren illvilja.
Let's get back to the issue som man säger.

Yimby är för övrigt inte "jag" utan ett tvärpolitiskt nätverk med cirka 2000 medlemmar.

Anonym sa...

visst gardebrin, det du inte fattar eller aktivt väljer att ignorera är att vetenskapligheten (den naturvetenskapliga) gör sken av att vara värdeneutral. Vad innebär en "ständigt förbättrad vetenskaplig förståelse av vår omvärld"? Är det så att vi kartlägger den allt bättre, våra mätinstrument har förfinats, eller är det också så att inom vetenskapen ryms även tolkningar? Vad säger du gardebring, är inte samhällsvetenskap och humaniora vetenskap? För det är det du säger genom att hänföra resonemanget till "flum" och "relativism". Du gör en klassisk värdekonservaiv politik, så gör även de 2000 yimbysar du hänvisar till. Så för att åergå till frågan, fast på svenska, så är det förvånande att frågan om politike i politikers uttalanden inte attackeras på en blogg avsedd att diskutera politik. Att hr Wennerholm inte behagar svara på frågan är väl väntat men snälla vännen, ta dig inte vatten över huvudet och gör dig inte till byfåne.