onsdag, februari 28, 2007

Förödande kritik av skapandet av storlandstingen!

Dubbelfel av Ansvarskommittén skrev jag igår. Detta tycker nu många av tidningarnas ledarsidor och krönikörer också. Förslaget blir sågat.

Aftonbladets ledare igår föreslår ett förstatligande av vårdens finansiering. Intressant!

Läs mera här http://www.aftonbladet.se/vss/ledare/story/0,2789,1009520,00.html

Dn:s ledare : Slopa regionerna

läs mera på denna länk: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=622712

Svenskan skriver på ledarplats: Vården blir inte friskare av större landsting!

Ledaren fortsätter:Varför nu detta? Mats Svegfors anger sjukvården som främsta skäl. Den utgör 80–90 procent av verksamheten på regional nivå, och det blir alltmer förlegat med 21 små snarlika vårdsystem bredvid varandra. Kunskap och kompetensförsörjning kräver större enheter, och dessa kan samtidigt ta ansvar för regional planering, infrastruktur etc. Och staten organiserar sig för att samarbetet ska bli så smidigt som möjligt.Rätt – och fel.Visst är det på sin plats med regioner som fungerar för dagens snarare än 1600-talets behov. Nu skapar gamla länsgränser barriärer mot integration – och det saknas besluts­organ som kan ta ansvar för infrastrukturen i den moderna verklighetens (snarare än byrå­kratins) regioner.

Erfarenheterna från regionförsöket i Skåne har givit mersmak, inte minst vad avser kollektivtrafiken.Men det vore ett historiskt misstag att göra en regional reform utan att förändra sjukvården på annat sätt än att göra landstingen större. Det är inte landstingens storlek, utan ogenomskinligheten, planhushållningen och producentperspektivet som är problemet med vården i Sverige. Att göra landstingen större blir en bot som är värre än soten.Läs hela ledare här:http://www.svd.se/dynamiskt/ledare/did_14720344.asp

Expressen skriver idag : Skrota landstingenläs mera här http://expressen.se/index.jsp?a=897421

Ett bra agerande av regeringen vore att avbryta hela processen det är inte mera av fel medicin Sveriges sjukvård behöver. Färre och större landsting. Nej vi behöver en helt ny ordning. Låt staten ta över ansvaret för finansieringen av sjukvården och skrota landstingen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja. Aftonbladet har ungefär lika stor trovärdighet som...

www.ladyjane.blogg.se