fredag, februari 23, 2007

Det har hänt mycket denna vecka.

Tisdagen var vikt för landstingsstyrelsen och så hade jag möte med styrelsen för SL där jag är styrelseordförande. Vi beslutade bl.a att satsa 300 miljoner under fyra år på att tillgänglighetsanpassa tunnelbanans plattformar för rullstolar.

Investeringar för att förbättra tillgängligheten för rörelsehindrade är eftersatt av den tidigare vänstermajoriteten, men målet är ändå att samtliga stationer i tunnelbanan ska vara fullt anpassade till och med 2010.

En väl fungerande kollektivtrafik betyder inte bara att tågen kommer i tid. Allt fler ska också kunna resa med SL-trafiken. När tunnelbanan anpassas så fler kan resa innebär det en frihetsreform för alla rullstolsburna och andra funktionshindrade.

Bättre och trevligare stationer utmed Nynäsbanan var ett annat beslut vi tog.

SL:s styrelse beslutade att i samband med att Banverket ökar kapaciteten på Nynäsbanan (Västerhaninge - Nynäshamn) att modernisera stationer med informationssystem, väderskydd samt en förbättrad resandemiljö. Resultatet när projektet avslutas 2009 är att alla stationer söder om Västerhaninge är försedda med tidgivningssytem, monitorer, väderskydd, sittbänkar och papperskorgar.

I Ösmo byggs en trappa med hiss till den nya vägbro som kommunen bygger och Nya havsbadet får en mindre bussterminal i direkt anslutning till stationen. Totalt uppgår satsningen till 56 miljoner kr. Nu förbättrar vi äntligen både spåren och stationerna för alla som reser med Nynäsbanan. När Stockholm växer måste också SL växa!

Onsdag och torsdag var jag på årsmöten med Moderaternas föreningar i Järfälla och på Essingen hade förmånen att var deras talare för kvällen. Trevligt och roligt och god stämming.

Sedan kan man ju inte undgå att fundera över vilket eftermäle Göran Persson vill få, hans sista stora framträande innan han avgår vid kongressen i mars var ett stort osakligt angrepp på Carl Bildt. På alla nivåer ägnar sig sossarna nu åt formfrågor istället för politikens innehåll. Personangrepp och bråk om formalia blir vardagsmat. De har det verkligen svårt efter att de förlorade valet i höstas.

Inte blir det bättre när de valt Mona. Vad står hon för? Kan någon berätta något hon gjort som verkligen betyder för Sveriges folk? Nej, mest prat - Prat är hon bra på!

Inga kommentarer: