tisdag, juli 25, 2006

Varannan svensk känner inte förtroende för vården enligt TV 4!

TV4 släppte häromdagen en intressant opinionsundersökning. På uppdrag av TV-kanalen har OPUS Opinion mätt svenska folkets inställning till sjukvården. Då omkring 4500 personer har tillfrågats utgör den en av de avgjort största opinionsundersökningarna under denna valrörelse.Där ges ett antal fakta som är rätt allvarliga. Ett av dem är att inte ens varannan svensk känner förtroende för sjukvården. Det är naturligtvis inte bra, dels därför att mer än en tiondel av nationens resurser redan idag går till detta område, dels därför att verksamheten är så viktig.
Jag tror inte att man med något alexanderhugg kan öka medborgarnas förtroende till sjukvården. Däremot är jag övertygad om att moderaternas mångfaldsarbete inom vården på sikt kan stärka det allmänna förtroendet. Om inte annat så av den anledningen att patienten får möjlighet att välja bort den vårdgivare man saknar förtroende för.En annan uppgift i opinionsundersökningen rör svenskarnas inställning till väntetider.

Trots den nationella vårdgarantin är missnöjet stort, ja närapå överväldigande, över väntetiderna inom sjukvården. Här väntar ett betydande arbete för den borgerliga alliansen vid ett eventuellt maktskifte i höst.Det är ett arbete som jag ser fram emot. Sjukvården ska vara köfri. Svårare än så är det faktiskt inte.

Inga kommentarer: