måndag, december 22, 2008

En liten julhälsning

När året nu närmar sig sitt slut är det dags att summera. I år har SL slagit rekord i att slå rekord. I november slog SL nytt rekord i antalet resenärer, varje vardag gjordes mer än 2,6 miljoner resor med SL. Det är nästan 200 000 fler påstigande än för bara två år sedan. Samtidigt är resenärerna rekordnöjda, på två år har nöjdheten ökat från 61 till 75 procent. Men inte nog med det, punktligheten i kollektivtrafiken slår också rekord.

Jag tror att våra förbättringar är en välkommen julklapp för många stockholmare. Under alltför många år har resenärerna drabbats av förseningar och inställda tåg. Det är oacceptabelt. Ingen ska behöva komma sent till varken arbete, skola eller släkt och vänner på julafton bara för att våra tåg och bussar står stilla.

Med hjälp av ett bättre biljettsystem har vi lyckats genomföra den största satsningen i SL:s historia. I dagarna gav också regeringen klartecken för Citybanan samtidigt som vi nyligen har fattat beslut om att öppna för en förlängning av pendeltågstrafiken till Arlanda och Uppsala.

En av våra många andra satsningar har varit att fördubbla SL:s resegaranti. Samtidigt blir det från och med nästa år möjligt att få ersättning för sin resa även om man väljer bilen när SL står stilla. Vi vet att det är först när fler kan lita på kollektivtrafiken som SL kan få ännu fler och mer nöjda resenärer.

Det är inte bara våra satsningar som gör att stockholmarna är allt mer nöjda med sitt SL. Du, jag och alla andra som varje dag sprider vänliga ord på arbetsplatser, vid köksbord och på fotbollsträningar hjälper också till.

Mot våra satsningar på en bättre och miljövänligare kollektivtrafik står socialdemokraternas julhälsning till stockholmarna om att skära ned på SL med över en miljard samtidigt som de redan nästa år vill höja skatten för en vanlig familj med 20 000 kronor.

Allt fler stockholmare inser att det gör skillnad vem som leder SL och landstinget. Opinionsmätningar visar på ett kraftigt ökat stöd, särskilt i Stockholms län. Tillsammans kan vi fortsätta det framgångsrika arbetet efter några dagars välförtjänt ledighet.

Jag hoppas att du får en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Inga kommentarer: