torsdag, februari 14, 2008


SLs rekordår 2007 ger mersmak inför 2008

Pressträffen i onsdags blev lyckad. Inte bara för att det var roligt att presentera bra siffror där punktligheten kontinuerligt stiger. Det var också en bra träff där vi kunde ta ett avstamp inför 2008-2010. Det känns som att vi ligger rätt i pris, vi får mycket kvalitet för pengarna och vi går i rätt riktning när det gäller trafikutbud och kapacitet. Nu gäller det att ta tag i de bitar som fortfarande har halkat efter. Jag känner att vi allt oftare klarar av att hoppa över ribban, kanske skall vi höja målsättningen något? SL skall måste våga mer.

8 kommentarer:

Anonym sa...

SL är verkligen på rätt väg men det finns några saker som stör mig. Åker ofta buss i Nacka och det finns cirka 1/3 av förarna som försöker köra rally med bussarna. Det är framförallt män, 50+ med stor mage. Jag blir sjösjuk och rädd av att kastas runt i en krängande buss.

Kan SL i nästa upphandling kräva något köra mjukt bevis för alla förare av bussarna?

Bussparken behöver också uppdateras då det fortfarande rullar många gamla bussar därut.

Anonym sa...

Stör mig rejält på den konservativa, hårda och omänskliga hållning du har till resenärer. Hårdare tag har det forskats å. Att det är et stort kriminologiskt och humanistiskt misstag står utom alt tvivle. Jvarstår gär konservatismens och nyliberilismens omänsklighet. oförmågan att se mänsklighet. Hur mkt sa du att plankninegn kostade? Du vägrar svara vilket är symptomatiskt för ideologiskt blinda människor. Du har inga fakta, vägrar delge allmänheten och skattebetelarna det de frågar efter, undersökningar/faktaunderlag. Är det demokrai i dina ögön Christer?

Anonym sa...

1/3 av bussarna som kör rally - du är ju fan komisk.

Åkte en del mellan Slussen och Ektorps centrum förra året och det gick sällan ens 80 km/h på motorväg!!! och vid kurvorna vid Henriksdal när man åkte 222:an saktade dom flesta fan ner till under 50 km/h.

...och så här går det i Norrort för det mesta
http://www.youtube.com/watch?v=yo23d-eZRoU


Körstilen i är generellt det jag hatar mest med kollektivtrafiken Jag har inte råd med körkort heller och måste därmed alltid stå ut med detta (om man inte får skjuts nån gång). Det finns andra som inte gillar "fis-körningen" också - en gång hörde jag några skrika "du kör som en kärring", då gick det 62 på 70-väg - hehe.

Anonym sa...

...förresten bara ett exempel på vad kampen mot planking koastar:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=744398

Huvudsyftet är troligen att göra det svårare att planka på bussar o likn eftersom korten inte behöver kontrolleras manuellt (man vet ju t ex hur lätt det är att åka buss med ett gammalt kort)

Det lär även användas för att locka folk att registrera sig i deras databas men massa erbjusdanden om fölustgaranti o likn så dom kan utnyttja detta för framtida övervakning.

Så var det prishöjning i mars igen då - det är ju så man spyr!!

Leif Ekstedt sa...

SL fungerar. Har varit på kurs vid Medis och rest från Edsbro t.o.r
2 dagar i rad. Kostnad 16 stämplar-full biljett. Som pensionär betalar man 95:- för hela kalaset.
Men det är klart att det tar tid - men det fungerar. Bra bussar med
bälte. Men jag betalar skatt i Uppsala - hög skatt och dyra bussar.

Anonym sa...

Åker buss ganska ofta och kan notera att innerstadsbussarna körs passagerarvänligt. Däremot kör chaufförerna utanför stan så man blir åksjuk. Bromsar o gasar. Dessutom verkar de bli överraskade varje gång det dyker upp en hållplats.

Anonym sa...

Innerstadslinjerna kör överlägset värst, tur att tunnelbanan finns (oftast kan man ta den istället).

Jag bor i Kungsängen och här kör bussarna hemskt. Det är typ standard att avgå 1 min för tidigt från starthållplatsen och komma 2-3min för sent till ändhållplatsen med en nästan tom buss på en sträcka som tar 22 min enl tidtabellen. Ibland kan man träffa på nån enstaka som kör härligt och dom har inga problem att hålla tiden (brukar t o m komma lite för tidigt) men dom är väldigt få och blir bara färre och färre. Har åkt på många andra ställen och det är inte mycket bättre

I dom flesta fall får man vara glad om
inbromsningar/accelerationer och kurvor ens överstiger i 1,5 m/s²

Dessutom kör dom idiotiskt - t ex brukar jag åka buss 178 från Jakobsberg till kista C och det är flera ggr som han kör sådär 45 km/h på 30-sträckan utanför skolan som är där, när man kommer från kista och sedan kommer vi ut på raksträckan mot Barkarby (en stor öppen väg över ett fält) så tänker man "nu kanske han kör på lite" så ligger han och accelererar långamt som fasen och ligger sedan och fiser i sådär 60-63 km/h hela vägen. Hastigheter 70-86 km/h på motorväg är inte heller ovanligt. Där det finns anledning att hålla hastighetsgränserna kör dom för fort men på motorvägar o likn (där det inte gör nåt att köra för fort) kör dom långt under gränsen istället.

Dessutom är det inte ovanligt att dom kör mot rött för att slippa göra en "obekväm" inbromsning.

Vi är t ex flera som inte gillar att åka sakta också och inte har råd med körkort. Det är otroligt att det finns folk som inte tycker att det går tillräckligt segt.

Pelle sa...

Christer G Wennerholm skriver att han är nöjd. Frågan är varför?

Priset på kollektivresor per kilometer har stigit ca 28 % mer än motsvarande resor med bil de senaste 10 åren.


www.vinnova.se/upload/dokument/Verksamhet/Transporter/Infrastruktur/Koll_Marknandsanalys%202006-09-27.pdf