tisdag, april 17, 2007

Ej helt acceptabelt

Idag är det landstingsfullmäktige och den tidigare regimens samlade verksamhet har fått sitt slutbetyg av revisionen. Vad ska man säga om följande? Den samlade styrningen av verksamheten bedöms som "ej helt acceptabel". Det betyder att den ekonomiska beslutsprocessen påtagligt har försämrats jämfört med tidigare år. Det gäller särskilt de stora sjukhusen. Kritik har även riktats mot oklarheter i framförallt trafiksektorn där SL:s tidigare ordförande och VD Anna Kettner och Lennart Jangälv är högst ansvariga.

Bland det som kan nämnas som det mest anmärkningsvärda är att de oklarheter och brister som påtalats under tidigare år inte åtgärdats. Man har från den tidigare ordföranden och VD:n inte komma tillrätta med de problem som anmärkts på från revisoerna under tidigare år. Det brister i tillförlitligheten i det ekonomiska beslutsunderlaget och kvalitetsutvecklingen. Den tidigare styrelsen har även underlåtit att koppla åtgärder mot SL:s entreprenörer när de har brustit i sina uppdrag.

Den interna kontrollen bedöms sammantaget som otillräcklig. De tunga områdena Styrning, Ansvar och Befogenheter har fått betyget ej helt acceptabelt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Befogad kritik men vad gör egenligen du själv för att ändra på det? Hur är det med det ekonomiska underlagsmaterialet kring fuskåkningens omfattning? Är det inte så att i den budget du själv beslutat om så finns det många oklarheter kring hur underlaget för satsningar mot fuskåkning egentligen ser ut? Hur många miljoner har SL inte satsat på åtgärder mot fuskåkningen och hur undermåligt är egentligen inte beslutsunderlaget? Är det inte så att dessa beslut är baserade på 50% antaganden och "tumregler"?

Anonym sa...

Hur var det nu landsttingsrevisorerna skrev?: "Stockholms läns landstings revisorer riktar kritik mot den borgerliga majoritetens sätt att bokföra kostnader för kommande år på förra årets resultat.

Det kan inte anses överensstämma med god revisionssed - skriver revisorerna." (http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33538&a=808152&lid=puff_808152&lpos=rubrik)

Klarar du av att vara självkritisk också eller samlar du bara lätta politiska poänger?

Anonym sa...

Hur fungerar egentligen öppenheten och demokratin i det landtinget?: "De fyra allianspartierna har hemligstämplat det förslag till budget­direktiv som landstingsförvaltningen har tagit fram [...] Det är skadligt för den demokratiska processen och för insynen i landstingets verksamheter att det sker en mörkläggning av de oberoende tjänstemännens arbete och att de belagts med munkavle"
(http://www.sll.se/sll/templates/NormalPage.aspx?id=31949)