torsdag, november 16, 2006

Igår presenterade alliansen i landstingets sin första budget. Intresset från media var stort vilket inte är så märkligt med tanke på att det arbete vi gör i Stockholms läns landsting påverkar så många människor i vardagen. Själv är jag stolt och glad över budgeten som inte bara visar att vi nu infriar de satsningar vi lovat innan valet utan stolt över att vi i alliansen har visioner för att få en bättre sjukvård och kollektivtrafik i stockholmsregionen.

När jag vandrade hemåt igår kväll var jag ganska torr i strupen efter att pratat med en rad av journalister om allt från höjningen av SL-kortet (månadskortet höjs med 20 kr) till hur vi skall förbättra kollektivtrafiken för rörelsehindrade. En journalist tyckte jag var för medietränad och tog om samma fråga en gång till. Ibland kan jag förstå att journalister kanske inte riktigt får de tillspetsade svaren de vill höra men för mig känns det viktigt att förklara så att människor förstår hur vi politiker tänkt. Samtidigt vet jag att vi kan förklara vad vi menar otaliga gånger men i slutändan vill människor se resultat och förbättringar.

Resultat och förbättringar skall det också bli. Att vi nu kommer försöka se till att höja straffavgiften för fuskåkare på bussar och tunnelbana är något som verkar få en del upprörda. Samtidigt som jag tror att de allra flesta tycker det är orättvist att några få, eller ganska många faktiskt, skall få åka gratis och andra skall betala. Om folk betalar för vår kollektivtrafik med skatt och köp av månadskort är det inte annat än orättvist att andra åker gratis. Om människor väljer att inte betala när de åker kollektivt kommer konsekvensen bli att tunnelbanan inte kommer kunna gå lika tätt som idag, att bussarna inte kommer kunna hållas rena eller att vi inte kommer kunna bygga ut kollektivtrafiken för att möta ett Stockholm som växer. För en kollektivtrafik med hög kvalité kostar och därför är det inte ok att vissa väljer att inte betala för sina resor. Konsekvensen av det är att kollektivtrafiken kommer att bli mycket dyrare för alla vi andra som väljer att betala och det är inte rättvist.

Klotter föder klotter. När någon klottrar på en plats väljer ofta andra att klottra på samma plats. Därför är det viktigt att få bort klotter så snart det uppstår. Därför kommer vi satsa på att ta fram ett program tillsammans med länets kommuner för att stoppa klotter och skadegörelse. Att några få förstör för alla oss andra kommer jag aldrig att acceptera därför kommer jag att göra allt jag kan för att vi får en kollektivtrafik som är hel och ren.
Nu har ni fått ett axplock ut budgeten och några tankar kring de förslag, förändringar och förbättringar som intresserade journalisterna mest. Ibland vill man som sagt ges möjlighet att förklara hur man tänkt medietränad eller ej!
Nu skall jag ta mig en grogg för nu är inte bara strupen torr jag har åkt på en förkylning!

Här följer ett mera utförligt utdrag ur budgeten!

Landstingets budget för 2007

I dag ( dvs igår) presenterar den borgerliga majoriteten landstingsbudgeten för 2007 med planering för 2008 och 2009.
Budgetens övergripande mål är:
* Ökad tillgänglighet i sjukvården
* Förbättrad tillförlitlighet i SL-trafiken
* En stark ekonomi i balans
Oförändrad skatt 2007, sänkning med 25 öre 2008.

Sjukvården ska bli en framtidsbransch genom att uppmuntra mångfald och entreprenörskap.

Större mångfald ger ökad valfrihet för både personal och patienter.

Minskad byråkrati och administration.

Ökad patientmakt och kapade vårdköer. En kvarts miljard satsas på ökad tillgänglighet.

Vårdgarantin förstärks och förverkligas. Patientval införs.

Kraftfull satsning för ökad tillgänglighet i vardagssjukvården. 100 mkr till utbyggd närsjukvård med bl.a. fler allmänläkare och distriktssköterskor. 50 mkr till jourverksamhet i närsjukvården.

Ökade resurser till dem med psykisk ohälsa. Cirka 90 mkr satsas. Vårdgaranti med specificerade rättigheter införs för psykiatrin. Fokus på unga vuxna. Närsjukvårdens psykosociala kompetens stärks med fler kuratorer för ökade möjligheter till samtalsstöd.

Köfritt i cancersjukvården. Nära 100 mkr reserveras för en tillgänglighetssatsning i cancersjukvården, som ska fortsätta så länge behoven finns.

Patientsäkerhet är grunden för en hälso- och sjukvård av god kvalitet. Landstinget får nu en särskild enhet för patientsäkerhet med uttalat och speciellt ansvar för utveckling och forskning kring patientsäkerhet.

Vaccinering av barn under två år med pneumokockvaccin införs. Pneumokocker är en vanligt förekommande bakterie som för barn kan vara livshotande.

Patientens delaktighet stärks inom tandvården samtidigt som nya driftsformer utreds för

Folktandvården AB. Möjlighet att jämföra priser är viktigt för att främja en bättre konkurrens.

Fortsatt ambitiös miljösatsning med Miljöprogrammet – Miljö Steg 5 – som grund.

En kraftsamling för en bättre fungerande och attraktiv kollektivtrafik som minskar trafikens samlade miljöpåverkan vidtas under året.

Landstinget ska under året ha ett tydligt fokus på att kombinera tillväxt och en minskad miljöpåverkan.

SL-kortet höjs till 620 kr 1 april. Samtidigt återinförs "gamla" taxesystemet.

Studentrabatt införs från hösten 2007.

Överläggningar med Banverket om tågprioriteringar och skötsel av spåren.

Inga kommentarer: