tisdag, juni 24, 2008

Söndagens debattartikel i Dagens Nyheter väckte en del frågetecken hos mig. Ett antal läkare och barnmorskor varnar för övertro på kondomer och menar att man istället bör verka för att människor skall ha färre sexpartners – en förändrad sexualmoral helt enkelt.

Imorse fortsatte debatten i P1-morgon. Läkaren Annika Landgren, som undertecknat artikeln, fortsatte att argumentera för att ökad kondomanvändning inte räcker för att hejda ökningen av HIV och klamydia.

Jag tycker att argumentationen förefaller något märklig. Sannolikt har hon rätt – skulle människor sluta ha sex skulle inte några könssjukdomar spridas. Skulle människor sluta köra bil skulle vi inte heller ha några trafikolyckor. Det innebär inte att det är genomförbart eller ens önskvärt. Vad jag menar är att det inte går att utesluta all form av risktagande.

Kondomen är ett oerhört effektivt preventivmedel. Om kondomanvändningen i tillfälliga sexuella relationer ökar kommer det att få effekten att könssjukdomarna minskar. Men när man pratar med ungdomar måste man kunna relatera till den verklighet som de lever i. Det är inte samhällets uppgift att fördöma människors preferenser när det gäller antalet sexualpartners. Vårt arbete mot smittspridning måste präglas av öppenhet snarare än moralpanik.

Jag kan inte heller låta bli att reagera över att Annika Landgren och flera av de andra medicinarna som undertecknat DN-artikeln tillhör föreningen Kristna läkare och medicinare. Det är nog inte osannolikt att tro att deras åsikter i denna fråga påverkas av deras livsåskådning i övrigt.

RFSU:s Åsa Regnér deltog också i radiodebatten. Hon menade att vi måste bemöta unga i den verklighet där de befinner sig och att sexualundervisningen i skolan måste förbättras. Jag håller med henne. Samhällets uppgift är att sprida information och att stärka ungdomar i att kunna göra egna informerade val, inte att tala om hur många sexpartners som är lämpligt att ha.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Man skulle förvänta sig att du refererar artikeln korrekt. Läs artikeln en gång till. Artikeln argumenterar inte emot kondomanvändning och uttalar sig inte fördömande om andras val. De citerar inte Bibeln men stöder sig på vetenskap från välrenommerade tidsskrifter som visar att enbart kondompropaganda sannolikt inte kommer att räcka för att stävja klamydiaepidemin. För att få effekt på samhällsnivå krävs en mycket hög frekvens och korrekt användande av kondom. Något som man inte lyckats att nå i något annat land. Varför skulle man lyckas i Sverige?
Du skriver att kondom är ett "oerhört effektivt preventivmedel". En typisk siffra är att 15% av kvinnor blir gravida under ett års användande av kondom - under två år blir det 28% osv. Kallar du det "oerhört effektivt"?
Håller med om allt du skriver om öppenhet och frihet att välja hur man vill leva. Men ungdomar måste väl då också få höra att antalet partner har en avgörande betydelse för om man blir smittad eller ej för att de skall kunna göra ett välinformerat val. Eller är det för stötande?
Är det inte olämpligt att du som ordförande i Nationella rådet för HIV prevention tar ett så tydlig ställning mot denna ståndpunkt som säkert delas av många smittskyddsläkare? Klamydiaforskarna Staffan Sylvan o Brith Christenson skriver t ex "The most effective strategy to decrease the Chlamydia
incidence is a behavioral change to fewer sexual partners. This
reduction in sexual partners occurred in the beginning of the
1990s because of the fear of acquiring HIV. In fact, during this
period, Chlamydia cases decreased by more than 50%."
Läs en gång till utan ideologiska glasögon o begrunda.

Anonym sa...

Det är du som har så starkt färgade ideologiska ståndpunkter att du inte kan uppfatta och bemöta fakta och argument på ett korrekt sätt. Du borde genast avsluta ditt uppdrag med HIV-prevention, för du kommer aldrig att lyckas. Medan kondomanvändningen ökat har antalet nya fall av könssjukdomar ökat lavinartat. Ändå tycker du att man ska låta bli saklig information om livsstilens betydelse för den sexuella hälsan och enbart fortsätta propagera för kondomanvändande! Strutsar beter sig dumt!

Anonym sa...

Tack för att du reagerade på vår artikel. Jag tycker att rubriksättningen i tidningen ökade polariseringen mellan våra ståndpunkter. En del av de som svarat på vår artikel har svarat mer på rubriken än på vad som står i artikeln. Debatten om vilken väg vi skall gå är naturligtvis inte ny. Den ene betonar kondomer, den andre betydelsen av få partners, den tredje testning av stora grupper etc. Alla sätt måste användas! Inte skall vi sluta tala om kondomer för att de används inadekvat ibland? Inte skall vi tiga ihjäl betydelsen av att reducera antalet partners för att det är en väg som inte alla kan gå?
Vi som skrivit artikeln tycker att begränsning av antalet sexualpartners inte beaktats tillräckligt. Hoppas vi kan vara överens om att detta också bör finnas med på agendan. Vi vill tro att ”The time has come for common ground on preventing sexual transmission of HIV” som titeln var på en artikel i medicintidskriften Lancet 2004 – och inte bara HIV utan alla sexuellt överförbara infektioner. Sedan är det förstås en stor utmaning att utforma informationen på bästa möjliga sätt för olika åldersgrupper och olika målgrupper. Alla är inte lika och tänker inte lika. Men det är nästa steg!

Anonym sa...

Så länge det råder fanatism i vår förhållningssätt, dvs. att bara propagera för eller mot kondom så kommer vi inte att lyckas bra i prevention och folkhälsoarbtete.

Prevention av könssjukdomar är en folkhälsofråga i allara högsta grad. Att begräns kunskaper/metoder i preventionsarbetet enbart på kondom är naturligtvis snävt och inte vetenskapligt. Vi borde tänka på helhetsbilden och hur ungdomarna mår överhuvudtaget. Vi vet att antalet självmord har ökat bland ungdomar samtidigt som depression och ångest har ökat kraftigt bland unga. Dessa parallellt med ökade antal sexuella partner och bättre välfärd, enligt många svenska forskningsrapporter. Viktigt att analysera orsakverkan till dessa fenomen för effektivare preventionsarbete.

Anonym sa...

Så länge det råder fanatism i vår förhållningssätt, dvs. att bara propagera för eller mot kondom så kommer vi inte att lyckas bra i prevention och folkhälsoarbtete.

Prevention av könssjukdomar är en folkhälsofråga i allara högsta grad. Att begräns kunskaper/metoder i preventionsarbetet enbart på kondom är naturligtvis snävt och inte vetenskapligt. Vi borde tänka på helhetsbilden och hur ungdomarna mår överhuvudtaget. Vi vet att antalet självmord har ökat bland ungdomar samtidigt som depression och ångest har ökat kraftigt bland unga. Dessa parallellt med ökade antal sexuella partner och bättre välfärd, enligt många svenska forskningsrapporter. Viktigt att analysera orsakverkan till dessa fenomen för effektivare preventionsarbete.

Anonym sa...

... och som kristen är man då alltså diskvalificerad från att ha en åsikt i samhällsfrågor? Eller då ska man i alla fall ta dessa åsikter med en nypa salt? Man kan ju ana detta av ditt resonemang. Vilka fler grupper får inte ha åsikter?

Anonym sa...

Jfr prostitution, kommersialisering av sexualiteten och inte minst maffian (onda drar till sig det onda= sämsta i människan och gynna det i neuronnätverk). Tex kristna högern i usa = pratar om gud, rättfärdighet eller något skit (lite bra reklam) och sen specialjuridistiktion inom regionen, kommun el dyl med bordell etc.
Sen klubbar och skit (med onormat nu tex Kanada införde ju 14-åringar = kanske ett konservativt politiskt spel).
Skitstövlarna måste få igen (Cia, fbi etc borde ha med vetenskap, urval, juridik och icke-falskhet = specialbefogenheter och slå ut packet).
Bush etc (se gärna http://strikeforcevetansvarreligionen.blogspot.com/)= falskt skitpack (som kd i sverige) som säger en sak och gör och vill en annan (fritt val).
Satans avskum på jorden.
Alla däri får ju sitt en dag (från försäkringar = högsta premium för brottsfrekvens till juridik =10-15 år och dödstraff med grov tortyr för brottsrekvisit och frekvens).
Enda som fungerar = minimiera och lösa problem (enkelt om man kan bakgrund,kunskaperna och ser problemet utifrån mer än 2-3 synvinklar).
Har alltid varit så (många författare etc påpekat och egentligen vunnit diskussionen MEN så kom då RELIGIONEN SOM GAV EN PERFEKT TÄCKMANTEL). Katoska kyrkan tex och USA (blir prostituerade och memer kring detta och sen förlåta-tillställningar i stora bluffarrangemang).
Beprövad erfarenhet = sjuksköterska etc och sysslar med detta (legitimation = rycka).
Sen premier (betala dyrt för vad du gör mot andra människor).

physorg bra site
silobreaker

veckotidningar har ju många "huskurer" (mkt konfirmeras ju idag= tex lek inte med jorden och de bakterier och nanopartiklar och skit som finns där ). Såna enkla råd (bröstmjölk, rött vin =2 ämnen, proteiner och näringscirkeln och vettig konsekvent etik= följa en policy och vara konsekvent).

Kvinnor= Zink, Kalcium (benskörhet) och järn (blödning mm)

Folsyra, fiskleverolja/Omega 3


Ser ju empiri idag (och vad det gör).
Babianflock.
Psykopat = dribblar en massa irrelevant i en fråga för att undvika problemet (religion, en del psykologi/psykiatri) och annat
Ironiskt självprojicering = exakta definitionen är ju sådan (i grunden en falsk skitstövel, ulv i fårakläder),