måndag, juni 30, 2008

Jag har utsetts till expert i en statlig utredning om kollektivtrafikens lagstiftning.

Generaldirektören för Rikstrafiken, Ulf Lundin, har utsetts till utredare. Utredningens första del presenteras i april 2009.


Utredningen ska ge förslag till en ny modern lagstiftning för den lokala och regionala kollektivtrafiken som motsvarar dagens samhällskrav samt gör kollektivtrafiken mer attraktiv. Resenärens behov och entreprenörernas roll är två viktiga utgångspunkter för arbetet som ska resultera i en mer flexibel lagstiftning.

Jag kan konstatera att dagens resenärer har ökade krav på effektiva resor till utökade arbetsmarknads­regioner och utbildning. Detta kräver att kollektivtrafikens organisatörer får bra förutsättningar för att kunna erbjuda bästa möjliga kollektivtrafik.

I branschen har vi satt ett mål om att fördubbla kollektivtrafiken. För att nå målet måste branschen och regeringen arbeta aktivt tillsammans och tänka nytt, därför är det extra angeläget att få vara delaktig i denna utredning. Kollektivtrafiken är också ett viktigt verktyg tillväxt och för att minska transportsektorns klimatpåverkan.

Inga kommentarer: