tisdag, juni 24, 2008

Sköna sommarsiffror

I senaste SKOP-undersökningen tappar nu SD som annars legat på toppnoteringar i andra mätningar. Jag hoppas att de fortsätter att tappa, men för det krävs naturligtvis att alla goda krafter jobbar på i diskussionen om det öppna och fria samhället. Nu ligger Sverigedemokraterna återigen under 2006 års valresultat.

oppositionen backar 0,4 procent medan alliansen stiger 0,6 procentenheter. Det mest glädjande är att moderaterna ökat 1,4 procentenheter sedan april-siffrorna.

5 kommentarer:

Patrik sa...

Säg den lycka som varar. 4,0% i Sentio, så toppnoteringarna för Sd fortsätter, om än lågt i jämförelse med systerpartierna i Norge och Danmark.

Av Sd's 6 högsta noteringar under juni, ligger 3 i juni 2008.

www.status.st

Ps. Vad är glädjande med att gamla högerpartiet ökar?

Anonym sa...

Sd:s låga resultat i Skop beror på att Skop ställer frågan "Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?" och inte som andra opinionsinstitut "Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag?". Se mer om detta här:

http://www.sns.se/zino.aspx?articleID=1450

Inget pekar på att sd skulle gå tillbaka förutom möjligen Demoskops senaste mätning. Men annars är resultatet entydigt:

Sifo 4,2 procent i juni
Synovate 3,9 procent i juni
Demoskop 4,2 procent i maj
Sentio 4,4 procent i februari respektive 4,0 procent i juni

http://www.status.st

För övrigt är det ganska tragikomiskt att se dig tala i termer om "goda krafter" och "det öppna och fria samhället". Det tolkar jag som att Sverige var en "ond kraft" och "ett slutet samhälle" när man förde en assimileringspolitik med stor framgång för främst arbetskraftsinvandrare fram till 1975. Är det riktigt? För det är ju denna assimileringspolitik som sd vill återgå till. Och sd:s invandringspolitik är till och med mjukare än de danska socialdemokraternas.

Du som är så mån om att vara "fri" och "öppen", har du vidgat dina vyer och tittat på hur invandringspolitiken ser ut i våra grannländer Danmark, Finland och Norge? Då får du se vad sd vill uppnå i Sverige.

Patrik sa...

Rättning av mitt förra inlägg:

Av Sd's 6 högsta noteringar *någonsin*, ligger 3 i juni 2008.

Sry...

Christer G Wennerholm sa...

Till Tobias: Jag är övertygad att partier som Sverigedemokraterna måste bemötas med öppna och demokratiska samtal. I mina ögon väger dock argument tyngre än åsikter och här har SD ett problem med trovärdigheten. Jag är inte så naiv att jag tror att det som sägs idag om flyktingpolitiken från SD gäller imorgon. Det handlar också om grundläggande värderingar och allas lika värde.

Det går inte längre att tiga om de problem som följer i extrempopulismens fotspår, vare sig de kommer från nationalister eller socialister. För att travestera Edmund Burke, det som gör att det onda vinner är de godas tysthet. Det är i det perspektivet mindre viktigt hur jag själv framställs, för mig är det viktigaste att värna om och i Sveriges fall även utveckla de fri- och rättigheter som utvecklar oss som människor och samhälle i ett större perspektiv. Inte minst är detta viktigt i ett land som Sverige där vi har haft en reglerande och makthungrig socialdemokrati. Genom att ta debatter och argumentera för mer frihet hoppas jag naturligtvis att den väljarbas som sympatiserar med SD krymper ännu mer.

Patrik sa...

Ett ganska snömosigt svar, men det första du skriver är givetvis bra. Vi som är för fri och öppen debatt är i en viktig mening på samma sida, vare sig vi är moderater, sverigedemokrater eller sossar.

"Extrempopulism"... vad är din föreställning om det, om du försöker konkretisera?

Sd's ökande väljarbas kommer delvis från att vi succesivt förbättrar vår politik, men vi måste vara ödmjuka nog att erkänna att stödet även kommer av riksdagspartiernas misstag och felbedömning av väljarnas åsikter.

Vi får väl se var de konservativa väljarna vänder sig i nästa val, om de håller fast vid det f.d. konservativa moderaterna eller om de väljer det värdekonservativa sverigedemokraterna.