torsdag, juni 26, 2008

Röda Korset slår i en ny rapport fast att HIV/Aids-epidemin bör klassas som en katastrof. FN definierar katastrof som en ”allvarlig störning av hur ett samhälle fungerar - en störning som orsakar omfattande mänskliga och materiella skador samt skador på miljön som överskrider samhällets förmåga att hantera situationen med enbart egna resurser”.

Förra året dog 2 miljoner människor till följd av HIV/Aids i världen och 7000 nya smittas varje dag. Den HIV/Aids-situation som vi har i Sverige framstår onekligen som modest när man jämför med hur situationen ser ut globalt.

Och det är viktigt att inse att HIV/Aids är ett globalt problem. Vi kan minska smittan radikalt i Sverige om rätt insatser vidtas men det övergripande målet måste ändå vara att utrota den på ett globalt plan genom att bland annat finna ett fungerande vaccin.

Att Röda Korset nu väljer att kalla den globala HIV/Aids-situationen för katastrof hoppas jag skall leda till att frågan får mer uppmärksamhet. Det i sin tur kan leda till ett större ekonomiskt och medialt fokus på situationen och kanske kan utvecklingen snart vändas.

Inga kommentarer: