fredag, augusti 10, 2007

Rekordinsats av moderaterna på Pride 2007

Den årliga Pridefestivalen i Stockholm är över. Moderaterna deltog även detta år med ett stort tält inne i parken och med en egen sektion i den stora paraden. Flera hundra namn samlades in till stöd för en könsneutral äktenskapslagstiftning och för första gången någonsin medverkade landets statsminister på festivalen.

Tältkampanjen
Moderaternas tält bemannades under hela tiden som Prideparken var öppen, d.v.s. från onsdag 1/8 till söndag 5/8. I tältet kunde parkens besökare träffa kampanjteamet bestående av folk från Öppna Moderater och från Moderaterna i Stockholms stad och län och ta del av information om moderaternas syn på HBT-frågor med mera. Huvudtemat för kampanjen var att sprida information om och samla in stöd för den motion om införandet av en könsneutral äktenskapslagstiftning som Öppna Moderaters styrelse skrivit till moderaternas partistämma i höst. Tanken är att med det stödet i ryggen och med det stöd som getts för motionen från Moderaternas i Stockholms stad och län samt partistyrelsens uttalande om att de är för könsneutralt äktenskap från tidigare i somras ska motionen bifallas på partistämman så att moderaternas därmed äntligen har ett ställningstagande för en ny äktenskapslag.

Namninsamlingen blev snabbt populär och ca 600 Pridedeltagare skrev sina namn på de banderoller med texten som tryckts upp. Bland framträdande moderata företrädare som skrev på finns kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, som också höll invigningstal för hela festivalen, och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt. Insamlingen fick också signaturer från aktiva inom andra politiska partier.

Ett stående inslag i tältet är de politikerbesök som hålls, och som ger Pridebesökarna möjlighet att prata direkt med moderata förtroendevalda från olika håll. Under veckan besökte inte mindre än 5 moderata ministrar tältet. Först ut var kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson på onsdagen, följt av Beatrice Ask på torsdagen och Anders Borg på lördagen. Höjdpunkten var givetvis statsminister Fredrik Reinfeldts uppskattade besök under fredagen. Fredrik Reinfeldt som även tidigare besökt Pridefestivalen stannade och minglade i en dryg timme med alla som ville. Tältet hade också besök av 11 riksdagsledamöter, 2 statssekreterare och en europaparlamentariker, samt Moderata Ungdomsförbundets förbundsordförande och kommunpolitiker från Stockholms stad och 5-6 andra kommuner.
Paradrekord för (m)
Den största händelsen för många under hela Pride är givetvis paraden på lördagen. I det fina vädret som precis infann sig till starten i lördags gick hela 50~000 personer från Humlegården till Tanto. I vår moderata sektion satte vi ett nytt prydligt deltagarrekord med ca 160 som hängde med. Till stor del beror det nya rekordet på den mycket goda uppslutningen och seriösa satsningen från MUF. Moderaternas del inleddes med en Cadillac med ett helt kvinnligt brudpar som en markering att äktenskapet måste gälla alla. Tjejerna blev ett populärt mål att fotografera. Vi hade dessutom ytterligare en bil med oss där glad musik spelades på hög volym genom hela staden och där såpbubblor svävade ut från bubbelmaskinen. Släpet med musikanläggningen var draperad i våra namninsamlingsbanderoller så att alla åskådare kunde se vårt budskap. En hel del av dem som såg på passade på att springa fram och skriva på.

Med i tåget var finansminister Anders Borg, några riksdagsledamöter och statsekreterare och massor av glada moderater i vita och MUF:are röda t-shirts med budskap som ”Vill du gifta dig med mig?” Under paradvägen delades det ut godis, knappar och en hel del flygblad. Pride-kampanjen 2007 var utan tvekan den bästa moderata Pridekampanjen hittills och det finns all anledning för oss att vara nöja och glada.

Besökande moderata profiler
Fredrik Reinfeldt, statsminister
Anders Borg, finansminister
Beatrice Ask, justitieminister
Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister
Cristina Husmark Pehrson, socialförsäkringsminister
Sofia Arkelsten, riksdagsledamot Stockholms stad
Anti Avsan, riksdagsledamot Stockholms län
Margareta Cederfelt, riksdagsledamot Stockholms stad
Mikael Cederbratt, riksdagsledamot Västra Götaland norra
Olof Lavesson, riksdagsledamot Malmö
Jan R Andersson, riksdagsledamot Kalmar län
Per Bill, riksdagsledamot Uppsala län
Ulrika Karlsson, riksdagsledamot Uppsala län
Anna Kinberg Batra, riksdagsledamot Stockholms län
Anna König Jerlmyr, riksdagsledamot Stockholms stad
Nils Oskar Nilsson, riksdagsledamot Stockholms län
Christoffer Fjellner, europaparlamentariker
Kristina Alvendal, bostads- och integrationsborgarråd Stockholm
Ulf Kristersson, socialborgarråd Stockholm
Niklas Wykman, förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Samt fullmäktigeledamöter från Stockholms stad och flera kommuner i länet.


Från Öppna Moderater vill vi säga ett extremt stort tack till alla som deltog under Pride-veckan både i tältet och i paraden.

Jag är stolt över att få vara ordförande för Öppna Moderater!

Inga kommentarer: