onsdag, augusti 29, 2007

Röd linje i behov av modernisering

SL:s styrelse beslutade igår att investera i framtiden. Det kändes mycket bra. Jag har gått till val på att modernisera och nu uppfyller vi vallöfte efter vallöfte. Röda linjens signalsäkerhetssystem är över 40 år gammalt och börjar närma sig sin ekonomiska och tekniska livslängd. För att säkerställa en tillförlitlig trafik och samtidigt öka banans kapacitet krävs ett nytt signalsystem.

Nu finns det dessutom betydligt bättre teknik tillgänglig. Det nya signalsystemet på Röda linjen kommer att installeras parallellt med det nuvarande systemet som kommer att behållas till samtliga tester och provkörningar för det nya systemet är klara. Vid eventuella initiala intrimningsbehov kan man alltså växla mellan de olika systemen för att säkra en störningsfri trafik. Det nya signalsystemet kommer också att vara förberett för en eventuell framtida helautomatisk drift.

Det intressanta med ett nytt modernt signalsystem är att det ger helt nya möjligheter att köra med förarlösa tåg och ökad kapacitet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Var finns underlagen publicerade på SLs webplats? Det känns fel att behöva vänta några veckor för att kunna läsa fragmentariska fakta i ett justerat beslutsprotokoll. SL gör bra saker men kan vara ännu öppnare mot omvärlden! Jag förstår att många handlingar är sekretessskyddade men många av de utredningar som ligger till grund för besluten bör vara tillgängliga på hemsidan för allmänheten.