lördag, augusti 18, 2007

Igår reste partisekreterarna inom alliansen den viktiga frågan om möjligheten till extraval inom kommun och landstingspolitiken.

Denna fråga har ju blivit akut efter att det i flera kommuner står tomma stolar som aldrig har haft några ledamöter, då partier på många platser inte har haft några kandidater eller lista i valet. Därför föreslår nu alliansen åtgärder i en DN-debatt artikel igår

Vi kunde läsa följande i DN: "Borgerlig uppgörelse klar: Skapa möjligheter till fungerande majoriteter när Sverigedemokrater och partibytare blockerar beslutsprocessen.
Väljarnas inflytande över den lokala demokratin i kommuner och landsting måste stärkas. Efter senaste valet uppstod situationer där alla möjligheter till fungerande majoriteter blockerades. När kommunernas beslutsförmåga sätts ur spel hotas människors välfärd. Därför måste även kommuner och landsting få möjlighet att utlysa extraval till den beslutande församlingen. De fyra borgerliga regeringspartierna kräver nu att den sittande Grundlagsberedningen utreder villkoren för extraval i kommuner och landsting. Det skriver de fyra partiernas partisekreterare Per Schlingmann (m), Anders Flanking (c), Erik Ullenhag (fp) och Lennart Sjögren (kd)."

Det återstår en del frågor att lösa. En sådan är vem som ska äga extravalsinstrumentet, det vill säga har rätt att utlysa extraval och under vilka villkor det får användas. Några sådana tillfällen har vi redan skisserat i denna artikel, men det kräver naturligtvis en grundligare utredning inom ramen för den pågående grundlagsutredningen skriver partisekreterarna slutligen.

Det är värt att pröva deras förslag seriöst. Det kaos som senast två moderata avhoppare skapat i Sundbyberg är helt oacceptabelt. De förvränger ju utgången av valet genom att bara över en natt byta sida i politiken.

Vill Du läsa hela deras artikel gå in på följande länk:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=681685

Inga kommentarer: